Listići

Kolindina pobjeda mogla bi na sud

Vijesti / Flash | 14. 01. 2015. u 13:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema Ustavu Republike Hrvatske, tužbu zbog nepravilnosti u izbornom procesu ima pravo podnijeti predsjednički kandidat ili jedna od stranaka koja ga podupire. Mogućnost podnošenja takve tužbe Ustavnom sudu ili državnom izbornom povjerenstvu (DIP) najavljena je iz izbornog stožera Ive Josipovića, objavila je Anadolija.

Iako članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja Sandra Petrović Jakovina nije kazala kako će tužba biti sigurno podnesena, ostavila je tu mogućnost otvorenom. Petrović Jakovina tvrdi da je ta mogućnost dopuštena zbog neusklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH.

Zbog jednog biračkog mjesta u Karlovcu izbori se moraju ponoviti, pa stoga rezultat predsjedničkih izbora još nije službeno proglašen.

Naime, DIP u izračunu postotka nije ubrojio 60.000 nevažećih glasova, pa je prema još neslužbenim podatcima Kolinda Grabar Kitarović dobila 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović 49,26. Prebrojavanjem ovih nevažećih glasova, ispalo bi da je Grabar Kitarović pobijedila s 49,37 posto glasova, a Josipović je osvojio 47,94 posto.

Time bi izborna pobjednica dobila manje od 50 posto ukupnog broja glasova. No, analitičari tvrde da na osnovu tih brojki nije moguće osporiti pobjedu Grabar Kitarović, jer je za pobjedu u drugom krugu potrebna relativna, a ne apsolutna većina glasova.

Hoće li Josipovićev stožer krenuti sa osporavanjem pobjede na Ustavnom sudu, ili će to učiniti SDP, s obzirom da premijer Milanović još uvijek nije čestitao izbornoj pobjednici, ostaje za vidjeti. Odluku će donijeti na osnovu stručne procjene valjanosti pritužbe.

Kopirati
Drag cursor here to close