Brdo-Brijuni

Kolinda u Sarajevu: Hrvatska ne blokira Srbiju

Vijesti / Flash | 29. 05. 2016. u 13:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je nakon sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa u Sarajevu izjavila da u duhu zajedničke suradnje i dobrosusjedskih odnosa žele, u okviru ovog procesa Brdo-Brijuni, nastaviti raditi na političkoj potpori procesu proširenja.

"Danas smo, isto tako, govorili i o nekim drugim konkretnim vidovima suradnje koje želimo materijalizirati kako u području izgradnje prometne, energetske i druge infrastrukture, digitalizacije područja, tako i o snažnijoj suradnji na prostoru regionalne i međunarodne sigurnosti, pitanja migracija i drugih pitanja koje se odražavaju na sigurnost, stabilnost i prosperitet jugoistoka Europe", kazala je Grabar-Kitarović.

Najavila je da će Hrvatska sljedećeg tjedna preuzeti predsjedavanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi, a nakon toga tu će obavezu preuzeti Slovenija.

"Vjerujem da ćemo i jedni i drugi nastaviti s time da i proces suradnje u jugoistočnoj Europi potcrtra važnost predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni za europsko i euroatlantsko integriranje cijelog prostora jugoistoka Europe", navela je ona.

Grabar-Kitarović je kazala da su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i ona 'vodili otvorenu raspravu'.

"Željela bih naglasiti da Hrvatska ne blokira, niti želi blokirati Srbiju u pregovorima za pristupanje u članstvo EU. Štoviše, u našem je interesu da Srbija što je moguće prije uđe u članstvo Europske unije. Međutim, ono na čemu ćemo ustrajati, jeste ispunjavanje svih mjerila, kako Kopenhaških, Madridskih, tako i posebnih mjerila i kriterija za članstvo iz procesa o stabilizaciji i pridruživanju", potcrtala je Grabar-Kitarović.

Dodala je da je danas pozvala predsjednika Tomislava Nikolića "da Hrvatska i Srbija sjednu zajedno za stol i dogovorom riješe prijeporna pitanja u okviru poglavlja 23".

"Dakle, da definiramo prijelazna ili druga mjerila za definiranje obveza koje je, uostalom, Srbija sama preuzela kako bi se omogućilo otvaranje poglavlja 23", zaključila je Grabar-Kitarović.

Kopirati
Drag cursor here to close