Posjeta

Kolinda u Predsjedništvu: Došli smo vozilima jer smo blizu

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 13:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Temelj mojeg odnosa prema BiH jest apsolutno poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH, a isto tako i potpune konstitutivnosti i jednakopravosti sva tri naroda", kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović novinarima nakon sastanka s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Potvrdila je kako će se zauzimati za punu potporu Bosni i Hercegovini na njezinu putu k euroatlantskim integracijama pri čemu će se strogo voditi računa o poštivanju suvereniteta te zemlje ali i nastaviti iskazivati zanimanje za položaj hrvatskog naroda koji u njoj živi.

Grabar Kitarović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem kazala kako je njezino izaslanstvo u Sarajevo doputovalo vozilima zato što je htjela pokazati koliko su Zagreb i Sarajevo blizu.

"Danas smo u Sarajevo došli vozilima zato što sam htjela pokazati koliko su Zagreb i Sarajevo blizu. Svrha mojeg današnjeg posjeta je poslati poruku prijateljstva, dobrosusjedstva i suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Temelj moga odnosa prema Bosni i Hercegovini je apsolutno poštivanje suvereniteta, integriteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Isto tako, apsolutno poštivanje potpune konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata, u BiH, ali isto tako, vodeći računa o pravima građana koji ne pripadaju jednom od tri naroda", poručila je hrvatska predsjednica koja je za prvu inozemu posjetu izabrala BiH.

 
Odgovarajući na novinarsko pitanje o položaju Hrvata u BiH i deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) donesenoj prošli tjedan kojom se zagovara federalizacija BiH, Grabar-Kitarović je odgovorila da se nikome u Hrvatskoj, pa tako ni njoj ne bi smjelo zamjeriti zanimanje za položaj hrvatskog naroda u BiH.

"Kada je riječ o deklaraciji HNS-a pozdravljam domoljubni karakter spram BiH kao države hrvatskoga naroda, no ne bih komentirala njezine sastavnice jer to je unutarnja stvar BiH", rekla je.

Na izabranim predstavnicima naroda je da se dogovore o unutarnjem ustroju i funkcioniranju vlasti, a u tome može pomoći i međunarodna zajednica, dodala je Grabar-Kitarović.

Najavila je kao će osobno govoriti o BiH gdje god je to prikladno i na taj način nastojati pomoći BiH. 

Ivanić je izrazio zahvalnost Hrvatskoj za potporu na putu prema Europskoj uniji u čemu je i sadašnja hrvatska predsjednica, kako je istaknuo, imala važnu ulogu dok je bila ministrica vanjskih poslova.

"Republika Hrvatska i BiH dvije su istinski prijateljske zemlje", kazao je Ivanić.

Ocijenio je važnim što je Grabar-Kitarović kao nova hrvatska predsjednica za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrala upravo BiH.

To ukazuje na važnost koju Hrvatske pridaje BiH, ali i obratno, rekao je i razgovore s hrvatskom predsjednicom opisao kao iskrene i otvorene.

Kopirati
Drag cursor here to close