Komemoracija

Sarajevo: Kolege se oprostile od nedužno ubijenih studentica

Vijesti / Flash | 12. 10. 2016. u 11:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komemorativna sjednica povodom tragične smrti Edite Malkoč iz Bosanske Krupe i Selme Agić iz Bugojna, studentica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta, koje su preminule od posljedica prometne nesreće, održana je danas pred punim amfiteatrom Fakulteta.

Skupu su nazočile brojne kolege ovih studentica, profesori Filozofskog fakulteta i drugi predstavnici akademske zajednice i županijske vlasti, te prijatelji i građani, koji su došli odati počast i izraziti žalost zbog nedužno oduzetih života.

Govoreći o nastradalim djevojkama, dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo naveo je niz njihovih dobrih osobina po kojima će ih pamtiti kolege, prijatelji, profesori…

''Došle su u Sarajevio, glavni grad BiH, da studiraju. Da ostvare svoje mladalačke snove, da se obrazuju. Da pomažu drugima'', rekao je Fočo, dodavši da su njihovi snovi nasilno i brutalno prekinuti kada su bile na pragu svoje prve diplome, kao studentice treće godine, piše Fena.

Profesorica s Odsjeka za psihologiju Dženana Husremović navodi da su Edita i Selma bile vrijedne, pametne i druželjubive. Pune poštovanja i ljubavi za druge.

''To je život, na jedna vrata uđeš na druga izađeš. A sve ono što je između dvoja vrata ima smisao samo onda ako je ispunjeno ljubavlju, poštovanjem... Ako ova besmisao ima ikakav smisao onda je to da je važno voljeti drugog, poštovati jedni druge i uživati jedni u drugima. Jer nitko od nas ne zna kome će vrata otvoriti'', istaknula je ona.

Kolegica i prijateljica nastradalih djevojaka Amina Spahić podvlači da žali što je u tri godine druženja one najljepše riječi za njih sačuvala za momente kad ih one više neće čuti.

''Da sam znala da se neki trenuci neće više nikada ponoviti više bih u njima uživala. Naše bi kave trajale duže, naručila bih pjesmu više na zabavama…Kada bi me pitali da kažem jednu rečenicu u kojoj bih opisala tko su bile one, rekla bih to su bile djevojke koje bi i mrtve poklonile dah'',dodala je Spahić.

Još jedan od kolega Haris Hajrić naglasio je da su Edita i Selma prijateljice koje će uvijek pamtiti.

Edita Malkoč i Selma Agić život su izgubile 10. listopada kad ih je u brzoj vožnji na pješačkom prijelazu usmrtio Sanjin Sefić. Nakon toga je pobjegao s mjesta nesreće, a potom i iz države, te je za njim raspisana potjernica.

U holu Filozofskog fakulteta otvorena je i Knjiga žalosti, gdje su riječi pozdrava djevojkama upisale brojne njihove kolege, dok su zastave BiH ispred svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu spuštene na pola koplja. Sva predavanja na sarajevskim fakultetima i akademijama počela su minutom šutnje, a danas i sutra je Dan žalosti na UNSA.

Kopirati
Drag cursor here to close