Hladni rat

Koja je Obamina taktika za Putina

Vijesti / Flash | 20. 04. 2014. u 14:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak i kada kriza u Ukrajini nastavlja prkositi lakim rješenjima, američki predsjednik Barack Obama i njegov savjetnički tim gledaju dalje od trenutnog sukoba pokušajvajući osmisliti dugoročni pristup Rusiji koji uključuje napredniju verziju hladnoratovske strategije, piše u nedjelju The New York Times.

Baš kao što je SAD nakon Drugog svjetskog rata odlučio suprotstaviti se Sovjetskom Savezu i njegovim ambicijama, Obama je sada usredotočen na izolaciju Rusije predsjednika Vladimira Putina režući joj gospodarske i političke veze s ostatkom svijeta i ograničavajući njezine ekspanzionističke ambicije u susjedstvu.

Obama je zaključio da, čak i u slučaju da se rješi sadašnji spor oko Krima i istočne Ukrajine, nikada neće imati konstruktivan odnos s Putinom, kažu njegovi savjetnici.

Kao posljedicu toga stava, Obama će posljednje dvije i pol godine na dužnosti iskoristiti da umanji štetu koju Putin može izazvati, održati što minimalniju razinu suradnje i ignorirati prvog čovjeka Kremlja na račun važnijih vanjskopolitičkih područja gdje je moguće postići napredak.

"To je strategija koju pokušavamo provesti", rekao je Ivo Daalder, bivši Obamin veleposlanik u NATO-u i sadašnji direktor Vijeća za vanjske poslove u Chicagu.

Obama pokušava novome vremenu prilagoditi pristup Moskvi koji je 1947. postavio diplomat George Kennan i koji je dominirao američkom strategijom do pada Sovjetskog Saveza.

Prioritet administracije je postići međunarodni konsenzus protiv Rusije, uključujući čak i Kinu, vjernog ruskog saveznika u Vijeću sigurnosti UN-a.

I dok se Obamina dugoročna strategija oblikuje, u njegovoj vladi traje tiha rasprava koliko daleko s njome ići u kratkome roku.

Gospodarski savjetnici zasad smatraju da ograničeni pristup donosi rezultate upozoravajući da bi jedan jači potez u ovome trenutku mogao biti korak previše u očima nestabilnih Europljana i nanijeti štetu još uvijek krhkim gospodarstvima na obje strane Atlantika, navodi list.

Pucnjava na istoku Ukrajine, poginula jedna osoba

Na kontrolnom punktu koji su postavili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine došlo je do pucnjave u kojoj je poginula jedna osoba dok su druge hospitalizirane zbog rana zadobijenih vatrenim oružjem, priopćile su ukrajinske i ruske vlasti.

Ovo je prvi oružani sukob od međunarodnog sporazuma koji je sklopljen prošlog tjedna u Ženevi kako bi se smanjile tenzije na istoku Ukrajine gdje su proruski pobunjenici zauzeli vladine zgrade u najmanje 10 gradova.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je jedna osoba poginula, a tri su ranjene u pucnjavi u nedjelju ujutro u blizini grada Slovajnskog. Zasad nisu poznati detalji o ovom incidentu, prenio je Associated Press.

U Moskvi, rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Desni sektor, ukrajinsku nacionalističku skupinu koja je podržala privremenu vladu u prijestolnici Kijevu.

Kopirati
Drag cursor here to close