Mektić

Kod Omeragića nađene zabilješke u kojima veliča ISIL

Vijesti / Svijet | 19. 11. 2015. u 16:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je danas u Sarajevu nakon što se vratio iz Francuske da će se u BiH morati pronaći način za obračun sa radikalnim skupinama budući da se komplicira situacija kada je u pitanju terorizam, globalno i lokalno, te i BiH može imati ozbiljnijih problema.

Naime, u sarajevskom naselju Rajlovac sinoć oko 19.40 sati Enes Omeragić (1981.) ubio je dva vojnika Oružanih snaga BiH. Nakon toga, Omeragić je otvorio vatru na autobus GRAS-a u kojem su od krhotina stakla ozlijeđene tri osobe. Omeragić je potom pobjegao u obiteljski kuću u kojoj je izvršio samoubojstvo oko 22:10 sati.

Ovaj čin Tužiteljstvo BiH je okvalificiralo kao djelo terorizma, a Mektić kaže da se sinoć ponovo pokazala nekoordiniranost između policijskih agencija, dodajući da tek sada postoje osnovana sumnja i osnovane indicije da se radi o terorizmu.

Policijska nekoordiniranost

''Nekoordinirano se djelovalo, primjetna su bila otimanja oko toga tko će vršiti uviđaj tko će istraživati, budući da su nadležnosti drugačije ukoliko se radi o ubojstvu ili o terorizmu. Županijska tužiteljica je tvrdila da se radi o ubojstvu, sve dok državni tužitelj nije rekao da se radi o terorizmu'', smtra Mektić.

To se ubuduće, ističe, neće smjeti događati jer će se aktima predvidjeti kada se u slučaj uključuje državni tužilac i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a to se može riješiti sa posebnom ovlaštenjima jer će tada biti dostupni drugačiji instrumenti.

Prepričavajući sinoćnji događaj, Mektić je kazao da se Omeragić umišljajno i smišljeno pripremao za ovaj čin jer je sa automatskom puškom i municijom izašao iz svoje kuće i krenuo u ovaj teroristički akt.

“Sve što smo mi u svojoj evidenciji imali o počinitelju ovog zločina jeste da je njegov zet evidentiran kao radikalna osoba i da je ranije uhićen. Policija je u njegovoj kući pronašla određene zabilješke koje je on vodio i u kojima je veličao IDIL. Smatramo da se on spremao za ovaj čin. Sve upućuje na to da je na Omeragića utjecao njegov zet”, izjavio je Mektić.

Ministar Mektić je također dodao da je Omeragić prilikom izlaska iz kuće ispalio nekoliko metaka u zrak, a zatim se uputio prema kladionici prekoputa kasarne u Rajlovcu.

“Kada je ulazio u kladionicu prošao je pored nekoliko civila a zatim u dvojicu vojnika ispalio po nekoliko hitaca. Kada je izlazio iz kladionice najvjerovatnij je vidio još jednog vojnika koji je ulazio u autobus a kojeg je namjeravao upucati, ali na sreću treći vojnik je samo lakše ozlijeđen. Kada je bježao sa mjesta zločina bacio je ručnu bombu”, podcrtao je Mektić.Ministar podsjeća da je i ranije upozoravao na radikalizaciju u BiH koja je uvijek vodila ka nasilnom ekstremizmu koji se poslije toga završavao pojedinim terorističkim djelima.



''Ovo je sada konačno događaj koji je prevršio svaku mjeru i zbog kojeg bi, ako smo odgovorni prema državi i građanima, morali preduzeti mjere koji bi sprječavale radikalizaciju, nasilni ekstremizam i terorizam'', kazao je.

Radikalne zajednice u BiH

Ponovio je da u BiH postoje određene lokalne zajednice na kojima ne funkcionira pravna država, gdje su napravljene radikalne zajednice koje ne priznaju ovu državu i pravni poredak. Oni, tvrdi Mektić, poštuju druge propise te se mora naći način da se tamo dovede pravna država i uspostavi i silom, ako ne može drugačije, pravni poredak.

Osvrnuo se i na svoj boravak u Francuskoj u kojoj je prošlog tjedna ubijeno 129 osoba u terorističkom napadu, kazavši da je u razgovoru s visokim policijskim dužnosnicima istaknuta veza između Francuske i zapadnog Balkana te da postoje indicije da preko zapadnog Balkana dolazi oružje u Francusku.

Najavio je da će uskoro biti formirana regionalna mreža stručnjaka koji će raditi kao istražni tim zajedno s tužiteljima na presjecanju takvih organiziranih kriminalnih kanala. Kazao je i da će na današnjoj vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH na kojoj će se razgovarati o terorizmu zatražiti podršku za donošenje hitnih mjera i radnji koje se trebaju realizirati da BiH bude efikasnija u borbi protiv ovakvih oblika kriminala.

Predložit će, kaže, i donošenje Nacrta zakona o borbi protiv terorizma u kojem će biti dana fleksibilnija ovlaštenja policiji, obavještajnim strukturama i tužiteljstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close