Izdržao 24 dana

Kobni sastanak s Rusima: Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost podnio ostavku

Vijesti / Flash | 14. 02. 2017. u 07:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost Michael Flynn podnio je kasno u ponedjeljak ostavku, nakon medijskih navoda da je razgovarao s ruskim veleposlanikom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Medijski izvještaji su prošlog tjedna otkrili da je Flynn s veleposlanikom Sergeyom Kislyakom razgovarao o sankcijama koje administracija predsjednika Baracka Obame uvela Rusiji prije nego što je Trump preuzeo dužnost, a zatim navodno obmanuo dužnosnike administracije o svojim kontaktima.

"Nažalost, zbog brzog razvoja događaja, nenamjerno nisam informirao potpredsjednika Pencea i druge o nepotpunoj informaciji u vezi mog telefonskog razgovora sa ruskim veleposlanikom. Iskreno sam se ispričao predsjedniku i potpredsjedniku, i oni su prihvatili moje isprike", napisao je Flynn u ostavci.

Ranije u ponedjeljak Kellyanne Conway, Trumpova savjetnica, je gostujući na jednoj televizija izjavila da Flynn uživa puno povjerenje predsjednika SAD.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence izjavio je prošlog mjeseca da se razgovori Flynna s Kislyakom nisu odnosili na ekonomske sankcije. Vijest o razgovoru dvojice dužnosnika prvi je objavio "Washington Post", koji je kasnije prenio izjavu jednog dužnosnika koji navodi da je Flynn prevario Pencea ili je Pence pogriješio.

Američki predsjednik je nakon ostavke Flynna imenovao umirovljenog potpukovnika Keitha Kelloga za vršitelja dužnosti do novog izbora savjetnika. Kellog je ranije imenovan za šefa osoblja Nacionalnog vijeća za sigurnost i savjetovao Trumpa tijekom predsjedničke kampanje.

Flynnova ostavka označava iznenađujuće ranu reorganizaciju Trumpovog najužeg kruga, nakon što su prva tri tjedna otkako je preuzeo dužnost američkog predsjednika obilježene kontroverznim odlukama i odabirom spornog kabineta.

Kopirati
Drag cursor here to close