Bezvlašće

Koalicija u HNŽ-u: Kompliciranje zakompliciranog

Vijesti / Flash | 14. 06. 2015. u 09:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ovisi o odluci o razrješenju ministara DF-a u federalnoj Vladi koju treba donijeti predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, kazao je u razgovoru za Dnevni list predsjednik Županijskog odbora SDA u HNŽ-u i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

Još ranije je planirano da se pregovori o formiranju vlasti u HNŽ-u nakon mjesec dana zastoja nastave u ponedjeljak, no odluka DF-a da napusti koaliciju u Federaciji usložila je odnose i u HNŽ-u budući da je i u ovoj županiji potpisan sporazum o koaliranju tri stranke.

Ovaj sporazum bio je poljuljan u nekoliko navrata, no SDA, prvenstveno njezin lider Bakir Izetbegović, inzistirao je na tome da u HNŽ-u vlast čini i DF iako se tri stranke o raspodjeli resora nisu mogle dogovoriti pola godine.

''Prvo ćemo provjeriti što se dogodilo i onda planiramo održati razgovore u duhu načela koja su postavljena u ranijim pregovorima o uspostavi Vlade HNŽ-a'', kazao je Mušić.

Na upit hoće li se DF u HNŽ-u zvati u pregovore ako u ponedjeljak Čavara prihvati ostavke njihovih ministara, Mušić kaže kako je to onda sasvim novi moment.

''Ako se u ponedjeljak prihvate njihove ostavke, onda je idući korak povlačenje iz ukupne koalicije, a potom je to sasvim novi moment za razgovore ovdje. U ovome trenutku su i dalje ovdje i nakon ponedjeljka će se znati preciznije u kojem ćemo pravcu ići'', kazao je Mušić.

Razgovori u HNŽ-u s ili bez DF-a nastavljaju se odmah nakon Čavarine odluke, a želja pregovarača je da se više priča, a manje slika u idućim pregovorima budući da je pred timovima SDA i HDZ-a, kaže Mušić, nekoliko vrlo kompleksnih pitanja.

Jedno od najsloženijih je pitanje policijskog komesara na čijem rješenju inzistira SDA, a pored toga i pitanje situacije u cijelom MUP-u HNŽ-a. Ovo pitanje za HDZ je suvišno budući da smatraju da policija ima legalnog komesara koji već duže vrijeme obavlja svoj posao. Mušić kaže kako su se svi nadali tome da će pitanje komesara riješiti pravosudne institucije u HNŽ-u, ali kako su se proglasile nenadležnim, što je politici otežalo posao.

Kada je u pitanju raspodjela resora, SDA će, ukoliko DF bude dio vlasti, i dalje zahtijevati pet resora, a ukoliko vlast budu činili samo SDA i HDZ, šest. Kada su u pitanju HDZ-ovi zahtjevi, poznato je da ova stranka od početka traži šest resora i da ne pristaje ni na što manje.

Ukoliko buduću Vladu HNŽ-a SDA i HDZ budu planirali po principu 6+6, morat će za njezinu potporu u županijskoj Skupštini osigurati još minimalno dvije ruke. SDA i HDZ imaju zajedno 18 zastupnika, a za dvotrećinsku većinu, kako se potvrđuje Vlada, potrebno je 20 zastupnika.

Potporu im, ukoliko ne budu u vlasti, neće dati zastupnici DF-a, no po uzoru na situaciju u SBŽ-u, gdje su dobili potporu SBB-a, i ovdje se nadaju istom raspletu situacije, navodi Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close