Uz manje nepravilnosti

Koalicija 'Pod lupom': Ponovljeni izbori u Stocu protekli slobodni i pošteno

Vijesti / Flash | 19. 02. 2017. u 20:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponovljeni izbori u općini Stolac su protekli slobodno i pošteno, uz jedan incident i nekoliko uočenih nepravilnosti, tvrde iz Koalicije ”Pod lupom”.

Izlaznost je bila nadprosječna za izbore u Bosni i Hercegovini i iznosi 75,57 posto.

Incident se dogodio na biračkom mjestu broj 176A007 (Dom Bobanovo) gdje je osoba u alkoholiziranom stanju ušla na biračko mjesto i verbalno vrijeđala promatrača Koalicije ''Pod lupom''. Nakon intervencije policijskih službenika, osoba je udaljena sa biračkog mjesta, a ovaj slučaj evidentiran od strane biračkog odbora.

Nepravilnosti koje su evidentirane tokom cijelog izbornog dana su fotografiranje glasačkog listića na jednom biračkom mjestu, pomoć pri glasovanju od strane neovlaštene osobe, obiteljsko glasovanje i pokušaj iznošenja glasačkog listića sa biračkog mjesta. Navedene nepravilnosti su na vrijeme spriječene, dok su promatrači Koalicije uložili tri primjedbe biračkim odborima tijekom cijelog izbornog dana.

Svih 20 biračkih mjesta je zatvoreno do 19:15 sati. Na 19 od 20 biračkih mjesta svi članovi biračkog odbora su bili prisutni tijekom zatvaranja biračkih mjesta.

Na sedam biračkih mjesta su primijećeni slučajevi takozvanog ''obiteljskog glasovanja'', od kojih je važno istaknuti biračko mjesto 176A017 gdje je zabilježeno čak 15 slučajeva obiteljskog glasovanja, na što je uložena također primjedba. Na ovom biračkom mjestu je zabilježen i jedan slučaj da je biraču dopušteno da glasuje bez prethodne provjere identifikacijskog dokumenta.

Na šest biračkih mjesta primijećen je bar jedan slučaj da jedna osoba pruža pomoć većem broju birača pri glasovanju. Zabrinjava podatak da su birači na 45 posto promatranih biračkih mjesta vraćeni sa biračkog mjesta jer nisu bili na Izvodu iz Središnjeg biračkog popisa.

Kopirati
Drag cursor here to close