Nadležnost agencija

Koalicija Domovina napustila sjednicu NSRS o popisu stanovništva

Vijesti / Flash | 13. 07. 2016. u 11:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Koalicije Domovina danas su napustili sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je počela rasprava o Prijedlogu zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine RS, javlja Agencija Anadolija.

U pitanju je posebna sjednica parlamenta RS, na kojoj se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku, zakazana na zahtjev Vlade Republike Srpske.

Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, u obraćanju novinarima po napuštanju sjednice istaknuo je da je današnja sjednica izašla iz okvira nadležnosti koje su Ustavom i Poslovnikom Narodne skupštine RS definirani.

"Ovo je tipičan primjer pokušaja uvođenja nekih paralelizama, što se tiče nadležnosti ovih agencija, državnih i entitetskih. Sigurno da je jedina nadležna za rezultate popisa po Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine Agencija za statistiku BiH i sve ovo što se pokušava sada raditi izašlo je iz okvira ustavnosti i nadležnosti Narodne skupštine", istaknuo je Bratić.

Prema njegovim riječima, rezultati popisa su konačni i sve ove aktivnosti idu u "pravcu toga da se pokuša donijeti nešto što je improvizacija i što je potvrda etničkog čišćenja na prostoru ovog entiteta".

"Rezultati povratka kako u FBiH, tako i RS su rezultat politika. Bošnjačka politika imala je za cilj povratak, a tadašnja politika srpskih predstavnika je imala za cilj ostanak na prostoru na koji su došli usljed ratnih događanja. Moram da kažem da Koalicija Domovina neće sudjelovati u nastavku rada i glasovanju po ovoj točki dnevnog reda jer smatramo da je ovo loš primjer demokracije i mislim da šalje lošu sliku o demokratičnosti i ustavnim nadležnostima Narodne skupštine RS", rekao je Bratić.

Dodao je da će iskoristiti sve pravne i ustavne mogućnosti da pokažu da je ovo izvanustavna aktivnost koja nema uporište ni u Ustavu ni u poslovniku Narodne skupštine.

Kopirati
Drag cursor here to close