Doprinos izaslanika

Klub Hrvata u Domu naroda: Urađena je analiza i Zakon o radu poboljšava prava radnika

Vijesti / Flash | 31. 07. 2015. u 15:14 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH smatra da je, zbog prosvjeda koje je organizirao Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), pokušavajući s dnevnog reda sjednice Doma naroda skinuti Zakon o radu (ZOR) te populističkih inicijativa i diskusija pojedinih stranaka, javnost u FBiH ostala je uskraćena za informacije o aktivnostima Doma naroda, koji je u proteklom razdoblju usvojio niz reformskih zakona.

''Značajan je doprinos i izaslanika HDZ-a BiH kojih je u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH više od dvije trećine. Oni su zajedno s većinom izaslanika u tom klubu te većinom izaslanika iz druga dva Kluba, usprkos pritiscima, odlučno krenuli trnovitim putem reformskih procesa i približavanja BiH Europskoj uniji '', priopćeno je iz Kluba Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Koliko je ovaj put uistinu trnovit, pokazali su, kako se u priopćenju navodi, upravo prosvjedi "čiji organizatori zastupnike i čelnike Doma naroda pokušavaju u javnosti predstaviti u što gorem svjetlu nazivajući ih čak i fašistima te lopovima, a koje su zdušno podržale upravo one političke opcije koje su u prethodnom mandatu pogazile ne samo prava radnika već i cijelog jednog naroda, hrvatskog".

''Sve one koji su digli ruku za Zakon o radu, prosvjednici, organizatori i članovi dijela oporbenih stranaka, označili su grobarima radničkih prava u FBiH'', navodi se, uz opasku da mnoštvom argumenata prozvani dokazuju upravo suprotno.

Iz Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Parlamentu FBiH ističu da je Klub krajnje odgovorno i s izraženom socijalnom osjetljivošću pristupio donošenju Zakona o radu, podsjećajući da je stavljanju na dnevni red sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH ovog zakonskog rješenja prethodio niz konzultacija unutar Kluba s članovima drugih Klubova i predstavnicima stranaka kao i s čelnicima izvršne vlasti ali i Udruženja poslodavaca i naravno Sindikatima s kojima socijalni dijalog niti jednog trenutka nije prekinut.

''Osim konzultacija, na poticaj izaslanika u Klubu Hrvata, urađen je i niz analiza Zakona o radu koji je sagledan s kako s političkog tako i stručnog aspekta. Angažirani su stručnjaci koji su potvrdili da Zakon o radu FBiH, ne samo da nije štetan po interese radnika, već u značajnoj mjeri poboljšava prava radnika u FBiH'', navodi se u priopćenju.

Kako se dalje navodi, pojedine kategorije poput trudnica, volontera, pripravnika, malodobnih radnika kao i onih koji rade noću daleko su više zaštićene. "S druge strane, pooštrena je kaznena politika prema poslodavcima koji ne prijavljuju radnike čime bi se trebala značajno smanjiti pojava rada na crno".

''Tek nakon detaljne i stručne analize predloženog Zakona o radu Klub Hrvata skoro jednoglasno odlučio je podržati Zakon o radu kao jedan od uvjeta kvalitetnije zaštite radničkih prava ali i poticaja razvoju gospodarstva i privlačenju investicija. Protiv je bila samo izaslanica SBB-a u Klubu koji broji 17 izaslanika''', navodi se.

Iz Kluba Hrvata, nadalje, podsjećaju da su putem reformi koje BiH približavaju Europskoj uniji, uz izaslanike HDZBiH, njih 13, krenuli i izaslanici HDZ 1990 te Liberali.

Istodobno, navode da je u sjeni donošenja Zakona o radu i nemilih događaja koji su ga pratili, ostalo je i usvajanje Reformske agende koju je također, skoro jednoglasno, uz izuzetak izaslanice SBB-a, podržao Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

''Hrvatski izaslanici tako su još jednom potvrdili svoju opredijeljenost za reformske, odnosno proces približavanja EU '', ističe se u priopćenju.

Iz Kluba Hrvata, nadalje, podsjećaju da je među zakonima koje je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio od svojega formiranja desetak je reformskih zakona, "zakona čije je donošenje preduvjet bržeg gospodarskog razvitka, privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mjesta".

Radi se o Zakonu o gospodarskim društvima, Zakonu o izmjenama Zakona o čeku, Zakonu o izmjenama Zakona o tržištu vrijednosnih papira, Zakonu o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa, Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, Nacrtu zakona o porezu na dobit, Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru, Nacrtu zakona o fikcijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru.

''Dom naroda Parlamenta FBiH, uz pobrojane zakone, na posljednjoj je sjednici usvojio i Reformsku agendu, Prijedlog zakona o radu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stranim ulaganjima te Nacrt zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji'', precizira se u priopćenju.

Dodaje se da je, uz ostalo, Dom naroda donio i Srednjoročnu strategiju razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za razdoblje 2015-2019 godina.

Dajući potporu donošenju pobrojanih zakonskih rješenja, strategija ali i niza odluka, osim opredijeljenosti za reformske procese, izaslanici HDZ BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, kako se navodi, na ovaj način pokazuju spremnost preuzeti odgovornost i ispuniti dana obećanja o kreiranju ozračja za nove investicije, bez kojih nema boljeg života naroda i građana u FBiH.

''Na ovaj način,kao legalni i legitimni predstavnici hrvatskog naroda, pokazali smo kako smo opredijeljeni za europski put Bosne i Hercegovine koji nema alternative. Rad i kreiranje novog ozračja umjesto demagogije i destrukcije, bit će naš pravac djelovanja i u narednom razdoblju. Samo tako možemo stvoriti uvjete za bolji položaj našeg hrvatskog naroda i svih drugih građana u Federaciji Bosne i Hercegovine'', navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović.

Kopirati
Drag cursor here to close