veto

Klub Bošnjaka: Diskriminacija u RS-u se nastavlja

Vijesti / Flash | 24. 10. 2016. u 14:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) stavio je veto na zakone o lokalnoj samoupravi i o službenicima i o namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave, kao i na izmjene i dopune Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović rekao je Feni da su pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda jer se Zakonom o lokalnoj samoupravi nastavlja diskiminacija druga dva naroda u RS-u, a nakon neprihvaćanja popisa stanovništva na razini BiH.

''U ranijem zakonu o lokalnoj samoupravi, član četiri je osiguravao da ne mogu načelnik i predsjednik skupštine lokalne zajednice biti iz istog naroda, a u ovom zakonu je taj član izbrisan. Od imperativa da se mora voditi računa o ravnopravnoj zastupljenosti naroda, sada se došlo do definicije u zakonu da će se 'o tome voditi računa' '', rekao je Hadžiomerović.

Ukazao je da je na terenu bilo problema i u implementaciji dosadašnjeg zakona, gdje se nisu poštovale zakonske odredbe o ravnomjerenoj zastupljenosti konstitutivnih naroda, kao što je bio slučaj u Vlasenici.

''Mogu zamisliti kako će to izgledati, ako se ne izmijeni ono što diskriminira u ovim zakonima i nije u skladu s ustavom'', rekao je Hadžiomerović.

Najavio je da će koristiti sva zakonska sredstva da se stvari vrate na odredbe koje su bile, u ranijem zakonu kada je u pitanju ravnopravna zastupljenost konstitutivnih naroda.

Spomenute zakone usvojila je Narodna skupština RS-a na sjednici prošle sedmice.

Kopirati
Drag cursor here to close