Zatvaranje granice

Klimkin: Nema normalizacije odnosa s Rusijom bez povratka Krima Ukrajini

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 21:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nikakva normalizacija odnosa između Ukrajine i Rusije nije moguća dok se regija Krima, sada pod ruskom kontrolom, ne vrati pod ukrajinski suverenitet'', izjavio je u utorak ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin.

Klimkin, koji je u dvodnevnoj posjeti Japanu, također je izjavio da bi se granica između Ukrajine i Rusije trebala u potpunosti zatvoriti kako bi se postiglo rješenje oružanog sukoba između ukrajinske vojske i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, prenosi Reuters.

On je ponovio stav svoje vlade da se sporazum o primirju, postignut prošlog mjeseca u Minsku, uglavnom poštuje na linijama fronta, ali da se borci u serparatističkom uporištu Donjecku obučavaju za nove borbe protiv vladinih trupa.

''Nema nikakvog drugog načina za normaliziranje odnosa između Ukrajine i Rusije bez uspostave punog ukrajinskog suvereniteta nad Krimom'', izjavio je Klimkin novinarima u Tokiju.

Rusija je anektirala crnomorski poluotok Krim od Ukrajine prije godinu dana.

''Krajnji preduvjet za bilo kakvo efektivno, konačno rješenje je potpuno zatvaranje ukrajinsko-ruske granice'', kazao je.

''To je zbog toga što je sve što je destabiliziralo situaciju u Donjecku i Lugansku - plaćenici, novac, oružje, i naravno ruske pobunjeničke trupe - prešlo preko rusko-ukrajinske granice'', izjavio je ukrajinski ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close