Pacifik

Kineski vojni zrakoplovi letjeli u blizini Japana, Tokio na oprezu

Vijesti / Flash | 28. 11. 2015. u 13:53 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedanaest kineskih vojnih zrakoplova letjelo je u blizini južnih japanskih otoka u akciji za koju Peking tvrdi da je vojna vježba sa ciljem da se unaprijede dugometne borbene sposobnosti kineske vojske, a Japan je zbog toga hitno uputio svoje zrakoplove, navode danas japanski i kineski mediji.

Kineski zrakoplovi, od kojih osam bombaških, dva za prikupljanje podataka i jedan za rano upozorenje, letjeli su jučer u blizini Maika i Okinawe, ali nisu povrijedili zračni prostor Japana, priopćilo je japansko Ministarstvo obrane.

Neki od tih zrakoplova su letjeli između dva otoka, dok su se drugi kretali u blizini susjednih otoka, dodaje se u priopćenju, prenosi AFP.

Međutim, japanski list Yomiuri Shimbun ocjenjuje da je "neuobičajeno" za Kinu da šalje tako veliku flotu u blizini japanskog zračnog prostora i navodi da japansko ministarstvo analizira cilj kineske misije.

Japan hitno upućuje zrakoplove stotine puta godišnje kako bi obranio svoj zračni prostor, kako protiv Rusije tako i, ovih dana, protiv kineskih zrakoplova, podsjeća britanska agencija.

Glasnogovornik kineskih zračnih snaga Shen Jinke je rekao da je nekoliko tipova zrakoplova, uključujući bombardere H-6K, sudjelovalo u vježbi u petak iznad zapadnog Pacifika, javila je kineska agencija Xinhua.

Kako je objasnio, takve vježbe na otvorenom moru poboljšavaju dugometne borbene sposobnosti kineskih vojnih snaga.

Do ovog poteza dolazi u jeku tenzija u Južnom kineskom moru nakon što je američki ratni brod plovio blizu barem jedne kopnene formacije na koju pravo polaže Kina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close