Posjeta

Kina vojsci BiH daruje specijalizirane strojeve

Vijesti / Flash | 17. 05. 2017. u 08:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvoga dana službenog posjeta Narodnoj Republici Kini, 16. svibnja 2017. godine, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, koje predvodi ministrica obrane BiH Marina Pendeš, obavilo je posjet Ministarstvu nacionalne obrane Narodne Republike Kine. Bilateralni sastanak održan je u sjedištu Ministarstva nacionalne obrane NR Kine, a domaćin sastanka bio je ministar Chang Wanquan sa suradnicima.

Bilateralnim razgovorima prethodio je svečani doček uz intoniranje državnih himni, postrojavanje i prijavak počasne postrojbe.

Tijekom razgovora obrađene su teme iz domena bilateralne obrambene suradnje, tekućih reformi obrambenog sustava u BiH i NR Kini, doprinosa oružanih snaga dviju država međunarodnom miru i sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama potpore miru, te razmjene mišljenja o regionalnoj i globalnoj sigurnosnoj situaciji – prilikama i izazovima.

Ministri su bilateralnu obrambenu suradnju ocijenili dobrom s realnim prilikama i perspektivama za proširenje u sadržaju i obujmu, te je istaknuta važnost nastavka partnerskog odnosa i suradnje.

Ministar Wanquan potvrdio je spremnost za daljnju potporu NR Kine aktualnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH koja će se ogledati u održavanju redovitih bilateralnih konzultacija i dijaloga na svim razinama, sponzoriranim programima izobrazbe i obuke za pripadnike OS BiH na vojno obrazovnim ustanovama u NR Kini, te donaciji NR Kine Oružanim snagama BiH u vrijednosti 10 milijuna Yuana kroz isporuku specijaliziranih strojeva za izvođenje inženjerijskih radova u niskogradnji.

Sporazum o donaciji između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH već je u pripremi za zaključenje, kao i stručni razgovori o vrsti i tipu sredstava koja će biti donirana.

Program posjeta izaslanstva MO i OS BiH nastavlja se i sutra, za kada je predviđen posjet jednoj od divizija garnizona, uz sastanak sa Zapovjedništvom Divizije i demonstraciju opreme i operativnih sposobnosti postrojbi.

Pored ministrice Pendeš, u sastavu izaslanstva MO i OS BiH nalaze se zamjenik načelnika ZS OS BiH general-bojnik Mirko Tepšić, tajnik Ministarstva obrane BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i pomoćnik ministra obrane za financije i proračun Miro Cabo, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close