koliko bude potrebno

Kerry: Sankcije protiv Rusije trebaju ostati

Vijesti / Flash | 13. 02. 2016. u 14:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u subotu da sankcije nametnute Rusiji zbog ukrajinske krize treba da se zadrže 'koliko bude potrebno', dok neke europske zemlje, od kojih i Francuska, žele da one budu ukinute ovog ljeta.

''Uvjeren sam u činjenicu da Europa i Sjedinjene Američke Države žele da ostanu ujedinjene, zbog održavanja sankcija i koliko bude trebalo zbog davanja potrebne pomoći Ukrajini'', rekao je Kerry na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

''Izbor za Rusiju je jednostavan, potpuno primijeniti sporazum iz Minska ili nastaviti se suočavati sa ekonomski kažnjivim sankcijama'', rekao je on.

Francuski ministar ekonomije Emmanuel Macron 24. siječnja je rekao u Moskvi da Francuska planira ukidanje sankcija koje pogađaju ruski bankarski sektor, naftu i obranu.

Kao odgovor na ove sankcije, Rusija je primijenila embargo na većinu europskih prehrambenih proizvoda, koji posebno pogađaju francuske poljoprivrednike.

''Put za ukidanje sankcija je jasan'', naglasio je Kerry, pozivajući Rusiju da povuče 'svoje oružje i trupe iz Donbassa', da podrži 'slobodne izbore' na ovoj teritoriji prema ukrajinskom zakonu i omogući Kijevu da kontrolira njihove zajedničke granice.

Dodao je da Ukrajinci imaju još puno posla da urade te je pozvao njihove političke dužnosnike da 'dokažu jedinstvo, integritet i hrabrost koje njihov narod očekuje od njih', navodi novinska agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close