Pandora 2

Kemal Čaušević, Sedinet Karić i Anes Sadiković negirali krivicu

Vijesti / Flash | 10. 05. 2017. u 10:19 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje Kemal Čaušević izjasnio se da nije kriv za zloupotrebu položaja, a Sedinet Karić je negirao krivicu za davanje dara.

Sud BiH je početkom travnja potvrdio optužnicu Tužiteljstva BiH protiv Čauševića zbog zloupotrebe položaja i Karića za davanja dara, podsjeća BIRN-Justice Report.

Čaušević je optužen za primanje dara, pranje novca te zloupotrebu položaja, dok se Karić tereti da je kao vlasnik firmi Obitex i KS Obitex davao novac Čauševiću za uvoz tekstila u razdoblju od 2007. do 2011. godine.

Tužiteljstvo tereti Karića da je tijekom četiri godine Čauševiću dao ukupno 425.000 KM ''u zamjenu za favoriziranje firme kao uvoznika tekstila kroz poslovanje Uprave za neizravno oporezivanje''.

Čaušević je optužen i da je od studenog 2004. do kraja 2012. godine kupovao nekretnine u vrijednosti većoj od 1,2 milijuna maraka, kako bi novac za koji je znao da potiče iz kaznenih djela stavio u legalne tokove.

Bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje tereti se i da je prekoračio svoje ovlasti kada je firmi ''Glas Srpski – Grafika'' iz Banje Luke pribavio protupravnu imovinsku korist od 200.000 KM, nakon natječaja za tiskanje poreznih markica.

Anes Sadiković negirao krivicu za davanja dara Kemalu Čauševiću

Anes Sadiković izjasnio se da nije kriv za davanja dara bivšem direktoru UNO Kemalu Čauševiću.

Sadiković je negirao krivicu da je kao uvoznik tekstila dogovorio sa Čauševićem favoriziranje firme EkoSan iz Banja Luke i Janus iz Brčkog u vlasništvu obitelji Anesa Sadikovića. Za ove usluge Sadiković je na kraju svakom mjeseca davao Čauševiću po 1.000 KM za svaki uvezeni kamion, navodi se u optužnici, prenosi BIRN-Justice Report.

Od 2007. do veljače 2011. godine Sadiković je uvezao 1.297 kamiona i za to Čauševiću platio 1,3 milijuna maraka, stoji u optužnici.

Tužitelj Dubravko Čampara tražio je da Sud BiH spoji predmete Sadikovića i Čauševića, čemu se obrana nije protivila.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku o tom prijedlogu, nakon čega će biti zakazan početak suđenja.

Protiv Sadikovića je Tužiteljstvo BiH podiglo još jednu optužnicu koja je potvrđena u siječnju 2017. godine. U tom predmetu uz Sadikovića je optuženo još osam osoba i četiri tvrtke.

Kopirati
Drag cursor here to close