Dom naroda

Kazneni zakon još uvijek na čekanju

Vijesti / Flash | 30. 03. 2015. u 13:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predloženi zakon Dom je razmatrao u prethodnom sazivu, u srpnju prošle godine, kada prilikom glasanja nije dobio potrebnu podršku izaslanika iz Kluba srpskog naroda te je bio upućen Kolegiju na usuglašavanje koji nije postigao suglasnost o njemu.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je ranije ovaj zakonski prijedlog radi harmonizacije kaznenog zakonodavstva BiH s međunarodnim pravom te njegovog usklađivanja s preporukama Odbora stručnjaka Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval).

Izaslanici su danas prihvatili zaključak koji je predložio Kolegij Doma da se zaduži Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku razmotri i predloži rješenje pitanja u vezi sa mogućim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao, ali nije primio k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za 2013. godinu.

U sažetku izvještaja se, između ostalog, navodi da je VSTV poseban naglasak u radu stavio na povećanje efikasnosti u radu pravosudnih institucija, posebno tužiteljstva.

Dodaje se da je usvajanjem i primjenom Uputstva o postupanju i suradnji policijskih službenika i tužitelja u provođenju radnji dokazivanja tijekom istrage ostvareno jedno od najvećih dostignuća VSTV-a u domenu unapređenja koordinacije i suradnje između policije i tužitelja u BiH, u fazi istrage.

Napominje se da i dalje veliki broj neriješenih predmeta u pravosuđu čine tzv. komunalni predmeti te da čak dvije trećine ukupnog broja neriješenih predmeta predstavljaju upravo ovi predmeti. Kako bi oni prestali opterećivati pravosudni sustav, bila bi neophodna intervencija zakonodavne i izvršne vlasti.

Na današnjoj sjednici obavljen je izbor članova zajedničkih povjerenstava oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda i imenovanje članova izaslanstava Parlamentarne skupštine BiH iz ovog Doma.

Kopirati
Drag cursor here to close