(ne)rad

Katastrofa u HNŽ-u

Vijesti / Flash | 26. 08. 2015. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usporedbe s drugim županijama ne daju dobru sliku o rezultatima koje je ostvarila skupština HNŽ-a, u prvih šest mjeseci ove godine, navodi se u izvještaju Centra civilnih inicijativa o monitoringu Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

U izvještaju se navodi kako je ovo jedina županija u FBiH koja je i drugi kvartal 2015. završila bez izabrane vlade usklađene s rezultatima posljednjih Općih izbora.

''Neodgovornost je rezultirala stanjem u kojem se imenovanje vlade najavljuje još od siječnja, i u kojem je rad županijskih institucija vlasti krajnje reduciran. Zadnja sjednica Skupštine, naime, održana je još u 5. mjesecu (Skupština, u prvih osam mjeseci 2015, u čak 4 nije održala niti jednu sjednicu!), a u posljednja dva mjeseca, prema dostupnim informacijama, Vlada je održala samo jednu redovnu sjednicu, iako je normalan tempo rada županijskih vlada jedna sjednica tjedno'', navodi se u izvještaju.

CCI ističe kako se sporost u procesu imenovanja nove izvršne vlasti HNŽ-a ZNAČAJNO odrazila i na rezultate rada skupštine u prvih šest mjeseci 2015. godine.

''Skupština u prvom polugodištu nije imala sjednice u prvom i zadnjem mjesecu, a u ostala četiri mjeseca je održala četiri sjednice i na njima realizovala svega 29 različitih mjera, što je, u odnosu na prethodni mandat, bolje jedino od katastrofalnih rezultata u prvom polugodištu 2011.'', navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Navodeći kako je Skupština HNŽ-a u prvom polugodištu 2015. usvojila svega tri zakona, i jedan prihvatila u nacrtu, CCI ističe kako je u novom sazivu, ipak napravila značajan iskorak, usvojivši u redovnoj proceduri program rada koji je sama kreirala.

Između ostalog, CCI navodi kako je županijski proračun usvojen tek početkom drugog kvartala ove godine i to na nedovoljno transparentan način te da je prekršen Zakon o proračunima u FBiH.

Od proračuna u visini od cca 193.600.000 KM, skoro 60 posto otpada na plaće i naknade troškova zaposlenih.

Kopirati
Drag cursor here to close