Zaljevska kriza

Katarski šef diplomacije: Nema pregovora o Al Jazeeri

Vijesti / Flash | 13. 06. 2017. u 09:05 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Katara izjavio je da neće biti nikakve rasprave o medijskoj mreži Al Jazeera u pregovorima sa državama koje su nametnule sankcije Kataru.

Izvještaji navode da države koje stoje iza sankcija Kataru – Saudijska Arabija i saveznici, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat, zahtijevaju zatvaranje Al Jazeere, medijske mreže koja se našla na meti zbog kritičkog izvještavanja o Bliskom istoku.

Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je na konferenciji za medije u Parizu kako ne zna zašto je blok predvođen Saudijskom Arabijom blokirao Katar.

"Ne radi se o Iranu ili Al Jazeeri", kazao je on. "Nemamo pojma koji su pravi razlozi… Katar je spreman da sjedne i razgovara o bilo čemu što je vezano za sigurnost Zaljeva".

Dodao je kako njegova država neće prihvatiti "diktat stranaca".

"Doha odbacuje raspravu o bilo čemu vezanom za Al Jazeeru, budući da to smatra unutarnjim pitanjem", rekao je katarski šef diplomacije, a prenosi Katarska novinska agencija. "Odluke vezane za katarska unutarnja pitanja dio su suvereniteta te zemlje i niko se ne može miješati u to", dodao je.

Nakon krize koja je izbila prošlog tjedna, Saudijska Arabija je zatvorila ured Al Jazeere i ukinula licence za rad, optužujući tu mrežu da promovira "terorističke grupe" u regiji.

Egipat je odavno izbacio Al Jazeeru iz zemlje i zaplijenio opremu u predstavništvu u Kairu.

Vlada predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija je mjesecima držala u zatvoru novinare Al Jazeere. Producent Mahmoud Hussein je u egipatskom zatvoru već 175 dana.

Organizacija Reporteri bez granica osudila je pritisak na Al Jazeeru.

Al Jazeera je osudila mjere koje je nametnula Saudijska Arabija i pozvala Vladu te zemlje da "poštuje slobodu medija i dozvoli novinarima da nastave raditi svoj posao, bez zastrašivanja i prijetnji".

U tekstu objavljenom prošle sedmice u Hindustan Timesu, bivši online urednik Al Jazeere Ruben Banerjee je napisao:

"Gušenje glasa Al Jazeere, koja se ponosi time što je 'glas onih koji ga nemaju', bit će zločin", napisao je Banerjee.

Kopirati
Drag cursor here to close