Po ugledu na RS

Katalonija će održati referendum o nezavisnosti i bez španjolske suglasnosti

Vijesti / Flash | 28. 09. 2016. u 19:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katalonija će održati referendum o nezavisnosti u idućoj godini, bez obzira da li se centralna vlada u Madridu suglasi s tim, izjavio je u srijedu regionalni čelnik Carles Puigdemont.

Puigdemont je poručio katalonskom parlamentu da je spreman raspravljati o odredbama referenduma sa Madridom, koji se žestoko protivi svakom takvom glasovanju u sjeveroistočnoj španjolskoj regiji, ali da će u suprotnom održati novo glasovanje sljedećeg rujna.

Španjolski ustavni sud u kolovozu je poništio rezoluciju katalonske skupštine da inzistira na nezavisnosti, otvarajući spor između separatista i centralne vlade konzervativne Narodne stranke (PP).

''Postoji enormna suglasnost da je idealna formula da se referendum dogovori sa španjolskom državom'', izjavio je Puigdemont u parlamentu. Kazao je da će raspravljati o terminologiji pitanja u glasovanju i njegovom datumu.

''Ako, međutim, do srpnja ne bude pozitivnog odgovora (od centralne vlade), bit ćemo spremni na posljednji korak i sazvati referendum za drugu polovicu rujna iduće godine'', kazao je.

Podrška katalonskoj nezavisnosti porasla je u posljednjim mjesecima, dok je skoro 48 posto Katalonaca podržalo tu opciju u anketi održanoj u srpnju, dok španjolske nacionalne stranke ne uspijevaju razbiti slijepu ulicu oko formiranja centralne vlade.

Puigdemont, koji je položio zakletvu kao čelnik regije u siječnju, izjavio je da će katalonski parlament usvojiti sve zakone potrebne za formiranje nezavisne države do kraja srpnja sljedeće godine, kada 18-mjesečna mapa puta za planiranu tranziciju njegove vlade istekne, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close