Vrhunac vodenog vala

Karlovac: Opet pada kiša, očekuje se najveći vodostaj u povijesti

Vijesti / Flash | 13. 09. 2014. u 16:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Karlovcu je najdramatičnija situacija u Hrvatskoj jer je počela padati nova kiša, a vrhunac vodenog vala očekuje se oko 20 sati.

''Sada je vodostaj 827 centimetara, a oko 18 sati očekuje se da će biti 850 centimetara što je najveći ikad zabilježen u Karlovcu u povijesti mjerenja. Zečji nasip na području Karlovca dugačak je četiri kilometra i ako on popusti voda će poplaviti cijeli grad'', javlja novinar Dnevnika Nove TV Andrija Jarak koji se nalazi u Karlovcu.

U mjestima oko grada situacija je gora. Poplavljeno je 15-ak kuća, a vojska evakuira stanovnike amfibijama.

''Trebamo učiniti još puno, popraviti infrastrukturu i nasipe jer se inače možemo suočiti sa stalnim poplavama od kojih se nećemo moći braniti. Nema smisla sada nikoga kriviti za ovakvu situaciju'', kazao je Josipvović koji posjetio karlovačko područje, nakon kojeg je obišao i sisačko područje koje se također bori s poplavama.

Na karlovačkom području bio je i premijer Zoran Milanović koji je najavio da će država povući stotine milijuna eura iz EU fondova za borbu protiv poplava.

''Okolicu Karlovca je moguće braniti. Uložit će se deseci i stotine milijuna kuna, ja odgovaram za to, ali ne i za ono što je bilo prije, jer u posljednjih dvadesetak godina radilo se malo'', rekao je Milanović.

Ministar Jakovina izjavio je da će se za dovršetak sustava obrane od poplava kandidirati projekt vrijedan 400 milijuna kuna za gradnju 25 kilometara nasipa.

Glavni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je kako ta investicija podrazumijeva i gradnju ustave Brodarci, zahvat na kanalu Kupa-Kupa da može prihvatiti više vode nego sada, gradnju retencije Kupčina s tri zapornice za punjenje i pražnjenje, kao i gradnju kanala Korana-Kupa.

Prestali su radovi na izgradnji zečjeg nasipa te se očekuje da će Karlovac večeras biti obranjen. Tijekom noći i nedjelje nabujala voda bi se trebala početi povlačiti.

Kopirati
Drag cursor here to close