Početne pozicije

Karamatić se uzda da će Hrvatska pomoći povratku Herceg-Bosne

Vijesti / Flash | 22. 05. 2017. u 11:58 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine Mario Karamatić izjavio je kako postoji plan za ponovno aktiviranje Hrvatske republike Herceg-Bosna koji bi se realizirao uz potporu Hrvatske, objavile su u ponedjeljak banjolučke "Nezavisne novine".

U intervjuu ovom listu Karamatić je kazao kako je to alternativni plan ukoliko se ne može ostvariti zamisao o uspostavi "trećeg entiteta" u BiH, za što je potrebna suglasnost o promjenama ustava te zemlje.

"Pošto to očito nije moguće, Hrvatska seljačka stranka (HSS) kojoj sam ja na čelu zagovara da se aktiviraju članci Bečke konvencije i da se vratimo na početne pozicije koje smo imali prigodom potpisivanja Washingtonskog sporazuma po međunarodnom pravu, a to je u ovom slučaju Hrvatska republika Herceg Bosna", kazao je Karamatić, koji je i član predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), neformalnog tijela koje koordinira rad većine političkih stranaka s hrvatskim predznakom u toj zemlji.

Karamatićev HSS blizak je HDZ-u BiH, no iz najveće hrvatske stranke do sada nije bilo nikakve naznake da razmišljaju o projektu oživljavanja Herceg-Bosne, ukinute 1994. godine.

Karamatić je najavio kako će HSS s ovim prijedlogom ići na predsjedništvo HNS-a. Plan je da se Herceg-Bosnu reaktivira uz posredovanje Hrvatske koja bi takav zahtjev podnijela Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u svojstvu jamca Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

"Stupili smo u kontakte i već sad imamo zadovoljavajući broj kolega koji su u Hrvatskom saboru i koji apsulutno podržavaju naš prijedlog", ustvrdio je Karamatić.

Hrvatska republika Herceg-Bosna formalno je uspostavljena kao administrativno-teritorijalna jedinica unutar Republike BiH 28. kolovoza 1993. godine, a nastala je iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, koja je utemeljena 19. studenog 1992. godine, prenosi Hina.

HZ HB uspostavilo je tadašnje političko vodstvo Hrvata u BiH kao političku, kulturnu, gospodarsku i teritorijalnu cjelinu u cilju priprema za obranu od srpske agresije. U republiku je transformirana temeljem prijedloga sadržanih u tzv. Owen-Stoltenbergovom mirovnom planu za BiH iz 1993. godine o uniji tri republike.

Kada je u ožujku 1994. godine okončan bošnjačko-hrvatski sukob i potpisan Washingtonski sporazum te uspostavljena Federacija BiH donesena je i odluka o ukidanju HR HB.

Kopirati
Drag cursor here to close