‘neozbiljne reakcije’

Karamarko odbacio optužbe iz BiH: ‘Da nije žalosno i brzopleto, bilo bi smiješno’

Vijesti / Flash | 02. 03. 2015. u 15:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbacio je u ponedjeljak optužbe nekih političkih stranaka iz BiH za ratnohuškačke izjave, nasrtaj na suverenitet BiH i potporu nastojanjima da se ta zemlja do kraja podijeli po nacionalnoj osnovi, rekavši da se radi o "neozbiljnim reakcijama" na zahtjev za ravnopravnošću Hrvata u BiH.

Karamarko smatra zabrinjavajućom što se "huškanjem na rat" ocjenjuje svako spominjanje toga da Hrvati u BiH moraju biti ravnopravni i implementirati svoju konstitutivnost.

"Ozbiljni političari to sebi ne smiju dopustiti", rekao je Karamarko novinarima nakon konferencije "Hrvatska i EU - razvojna politika 2015. do 2020". BiH je domovina i hrvatskog naroda i Hrvatskoj je stalo do te zemlje, njezine cjelovitosti i prosperiteta, te da jednog dana uđe u EU, kazao je.

Naveo je da će se o rješavanju problema u BiH dogovoriti tamošnji narodi, ali je preduvjet za sve to ravnopravnost Hrvata. "To je notorna stvar i problem koji je trebao biti davno riješen. Apsurdno je da danas uopće pričamo o tome", naglasio je Karamarko. Smatra da bi danas i BiH političari, kao i hrvatski, trebali pričati o kvaliteti života i o pola milijuna nezaposlenih u BiH, umjesto što osporavaju pravo Hrvatima na ravnopravnost.

"Hrvati u BiH danas nemaju prava koje imaju mnoge nacionalne manjine u Hrvatskoj i diljem Europe. Artikulacija tog rječnika je kao od 1945. do 1948. - poziva se na ZAVNOBIH. O čemu ti ljudi govore", rekao je predsjednik HDZ-a i poručio da takve izjave štete hrvatskom, bošnjačkom i srpskom narodu.

Nazvao je "apsurdnim" optužbe da je ratni huškač dodavši kako bi to "da nije žalosno i brzopleto, bilo smiješno". Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV) u subotu je Mostaru usvojilo deklaraciju kojom zagovara federalizaciju BiH, a Karamarko je HNV-u uputio pismo potpore, zbog čega su teške optužbe na njegov račun iznijele Demokratska fronta, koja je članica vladajuće koalicije, te oporbena Socijaldemokratska partija BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close