Svečane sjednice

Karamarko: Ne želimo da BiH bude maćeha hrvatskom narodu

Vijesti / Flash | 28. 08. 2014. u 16:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvati u BiH moraju biti ravnopravni s ostala dva naroda'', izjavio je danas u Mostaru predsjednik HDZ-a Republike Hrvatske Tomislav Karamarko te dodao kako ne žele da BiH bude maćeha hrvatskom narodu čija je to domovina.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kakvu vrstu potpore BiH i Hrvati mogu očekivati od Hrvatske s obzirom da bi BiH, prema nekim izjavama europskih dužnosnika, do 2018. godine trebala podnijeti prijavu za članstvo u EU, a HDZ očekuje da će biti na vlasti u RH, Karamarko je rekao kako Hrvati moraju implementirati svoju konstitutivnost i biti ravnopravni sa ostala dva naroda te da je to uvjet svih uvjeta.

''Imat će svakoliku vrstu pomoći. Ono što je nama bitno jeste da Hrvati u BiH moraju implementirati svoju konstitutivnost i biti ravnopravni s ostala dva naroda. To je uvjet svih uvjeta. Mi ne želimo da BiH bude maćeha hrvatskom narodu čija je to domovina. To će biti sigurno jedan od glavnih uvjeta, drugih neće biti jer mi ćemo biti na dispoziciji našim prijateljima u BiH, svih narodnosti, svih političkih opcija kojima je interes da se BiH što prije integrira u EU'', kazao je Karamarko.

Komentirajući navedeno pitanje, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako su predstavnici te stranke danas u Berlinu imali ispred sebe vrlo važan projekat, koji se sastoji od sedam vrlo jasnih principa, točaka i odgovora o njihovom viđenju budućeg uređenje BiH.

''Druga točka tog projekta, nakon prve: federalizacija BiH, rješenje hrvatskog pitanja i ravnopravnost Hrvata, je upravo kandidatski status BiH u EU u četverogodišnjem mandatu. To smo već stavili vrlo jasno u svoj pisani program, prezentirali ga i usvojili na svojim tijelima i ja sam duboko uvjeren da to moramo uraditi i priključiti se ovoj zajednici zemalja koje imaju slične težnje, u suprotnom mi smo na pogrešnom putu'', kazao je Čović.

Naglasio je kako je uvjeren da će HDZ, zajedno sa svojim prijateljima, kroz HNS uspjeti nametnuti ovo pitanje, uz drugih šest pitanja, te da ne vidi drugu budućnost za BiH od euroatlantskog puta.

Inače, danas je u Mostaru upriličena svečana sjednica Hrvatske demokratske zajednice BiH u povodu obilježavanja 24. obljetnice osnutka te stranke. Sjednici su nazočili članovi Predsjedništva HDZ-a BiH, predsjednici svih organizacija te stranke te visoko izalanstvo HDZ-a Republike Hrvatske.

''Došli smo posjetiti našu sestrinsku stranku, te biti s njima u ovom važnom momentu za njih - 24. godišnjici osnutka. Tu smo zato jer dobro surađujemo i svi skupa moramo se boriti za kvalitetniji status i za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH'', kazao je uoči početka svečane sjednice predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko te dodao kako današnjom posjetom HDZ-u BiH ne želi poslati nikakvu lošu poruku.

''Ne želimo slati nikakve loše poruke, dapače mi apeliramo, mi tražimo da stupanj jedinstva hrvatskog političkog korpusa u BiH bude što viši i što kvalitetniji'', poručio je Karamarko, koji je u 

prijepodnevnim satima posjetio Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Dočekali su ih gvardijan fra Iko Skoko i fra Ivan Ševo, generalni vikar Hercegovačke franjevačke provincije, koji su goste iz HDZ-a i HDZ-a BiH poveli u obilazak samostana. Karamarko se upisao u knjigu dojmova znamenite samostanske knjižnice čiju su građu franjevci u ratu uspjeli očuvati.

Nakon Mostara, dvojica predsjednika s pratnjom su se uputila u Franjevački samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu gdje su ih dočekali gvardijan Tomislav Puljić, fra Miljenko Stojić i fra Vendelin Karačić.

Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva 'Fra Leo Petrović i 65 subraće', gostima je predočio činjenice o mučeničkoj smrti hercegovačkih franjevaca koje su u Drugom svjetskom ratu i poraću pobili komunisti. Među ostalim, pokazao im je i ratno sklonište u kojem su, metkom u zatiljak, likvidirana i nakon toga zapaljena 12-orica franjevaca iz širokobriješkog samostana.

Kopirati
Drag cursor here to close