završne riječi

Karadžić: Snosim moralnu odgovornost za zločine

Vijesti / Flash | 01. 10. 2014. u 10:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić optužio je u srijedu tužitelje Ujedinjenih naroda za "stavljanje čitavog srpskog naroda na sud", rekavši kako nemaju "nijedan dokaz" koji ga povezuje za zvjerstva počinjena tijekom rata u BiH.

Karadžić je optužio tužitelje za "stavljanje čitavog srpskog naroda na sud", rekavši kako nemaju "nijedan dokaz"

Karadžić je rekao kako ne bi trebao biti optužen od UN tribunala za ratne zločine, ali je priznao kako kao ratni lider "snosi moralnu odgovornost za zločine počinjene od građana i snaga Republike Srpske".

''Svaki grad je imao svoju obranu. Vojska bosanskih Srba je morala probiti prvo obranu i onda bi tek ušla u grad ili selo. Tako se i događalo. Nakon što bi vojska probila linije obrane, civili su pobjegli iz gradova i sela. To nije moglo biti etničko čišćenje. To se dogodilo u Grahovu, Sanskom Mostu, Glamoču, Petrovcu, Šipovu'', rekao je Karadžić.

Dodao je kako Vojska bosanskih Srba nije okruživala kuće ljudi, nije ih izvodila iz kuće niti je vršila masovna ubojstva.

''Radiom su javljali kada će konvoji autobusa dolaziti. To nije etničko čišćenje. Hoćete da kažete da su ih radijem etnički čistili? Ne poričem da je bilo individua koji su činili grozote. Ljudi bi dobrovoljno otišli nakon što bi platili sve dugove, oni koji nisu mogli priuštiti da odu, ostali bi tu dok rat nije završio'', rekao je. 

Tužitelji su u utorak ponovo zatražili doživotni zatvor za bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića kojem se u Haaškom tribunalu sudi za ratne zločine i genocid u BiH.

Karadžić, bivši lider bosanskih Srba optužen za ratne zločine, u srijedu iznosi svoju završnu riječ u UN-ovom sudu u Den Haagu. Predviđeno je da optuženi iznosi završnu riječ dva dana.

Optužen je po 11 točaka, za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tijekom rata na Balkanu u 1990-im godinama.

Jedna od točaka optužnice se odnosi na genocid u Srebrenici kada je ubijeno više hiljada muslimanskih dječaka i muškaraca.

Karadžić je predat Tribunalu kada je uhićen 2008. godine nakon što je 13 godina proveo u bijegu.

''Politika etničkog čišćenja je u potpunosti razotkrivena, kao što je i doktor Karadžić koji je bio pokretačka snaga ovog zlodjela'', kazao je u utorak tužitelj Alan Tieger.
BBC-eva dopisnica je vidjela kopiju završne riječi obrane, a jedan dio je napisao sam Karadžić.

Završna riječ ima više od 800 stranica i u njoj se navodi da Karadžić ne bi trebao biti proglašen krivim jer nije naredio ubojstva u Srebrenici i nije znao da su civili ubijani.

Međutim, on prihvaća moralnu odgovornost za bilo koji zločin koji su počinili bosanski Srbi dok je on bio njihov lider.
Iznošenje dokaza odbrane otpočelo je 16. listopada 2012. godine i završeno je 1. svibnja ove godine, poslije svjedočenja 238 svjedoka, navedeno je u priopćenju Haaškog tribunala.

Kopirati
Drag cursor here to close