Opet po zakonu

Kaplan ne mora vraćati novac za odvojeni život

Vijesti / Flash | 26. 02. 2015. u 12:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo Kantona Sarajevo provjerilo je navode vezane za navodne nezakonitosti prilikom isplate sredstava za odvojeni život i smještaj ministra kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Salmira Kaplana i utvrdilo da je za isplate tih naknada nadležno Povjerenstvo za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika, postupalo u skladu s važećim propisima.

''Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH, Uredba o naknadama koje pripadaju članovima Vlade FBiH i njihovim savjetnicima koje nemaju karakter plaće i Poslovnik o radu spomenutog Povjerenstva, osim dokaza o prebivalištu, ne zahtijevaju bilo kakav drugi dokaz, koji je potreban za ostvarenje prava na isplatu sredstava za odvojeni život i smještaj'', priopćeno je iz županijskog tužiteljstva.

Ovakva nedorečenost i manjkavost navedenih propisa, ne može biti osnova za kazneno gonjenje, niti članova Povjerenstva koji su odlučivali o pojedinim zahtjevima za ostvarivanje ovih prava, kao ni podnositelja zahtjeva.

Podsjećamo, nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo objavio kako je ministar Kaplan među onima koji primaju naknadu za odvojeni život, a žive u Sarajevu, Naša stranka je podnijela kaznenu prijavu protiv njega.

''Prijava je podnesena na osnovu informacija koje javnosti predočio Centar za istraživačko novinarstvo, kao i video-izjave samog Salmira Kaplana, u vezi s konkretnim slučajem primanja naknade od 600 KM za smještaj u gradu u kojem je imao vlastiti stan, a za vrijeme obavljanja dužnosti ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine'', navela je Naša stranka.

Federalni ministar se pokušao opravdati činjenicom da je kupio stan a nije dovršen te da će vratiti novac.

 

Kaplan, koji posjeduje stan u Vogošći zbog čega nema pravo na naknadu za smještaj i odvojen život, rekao je novinarima CIN-a da je naknadu koristio zbog toga što stan kojeg je zakupio nije bio dovršen, pa je morao živjeti u drugom.

Naime, Centar za istraživačko novinarstvo objavio je kako je Kaplan primao 600 KM mjesečno za smještaj u gradu u kojem ima vlastiti stan

''U razdoblju od skoro četiri godine po toj osnovi je dobio 24.900 KM iz proračuna Federacije BiH. To je više od četvrtine svote koju je platio za privatni stan, kupljen u sarajevskom naselju Vogošća prije pet godina'', objavio je CIN.

Kopirati
Drag cursor here to close