11. srpanj

Kanadski grad Windsor obilježava dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Vijesti / Flash | 03. 07. 2015. u 07:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik kanadskog grada Windsor Drew Dilkens izdao je proklamaciju kojom se 11. srpanj obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu, a razdoblje od 11. do 17. srpnja kao Tjedan počasti Bosni i Hercegovini.

Proklamacija je izdana u svrhu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) i Bosanska zajednica Windsor pozdravili su donošenje ove proklamacije te zahvalili gradonačelniku Windsora za podršku BiH i kanadskim Bošnjacima.

''Ovom proklamacijom pokazuje se ljudsko dostojanstvo i solidarnost s žrtvama genocida u Srebrenici i BiH. Proklamacija je još jedna prijateljska gesta grada Windsora da stoje na strani pravde i mira, te pomažu građanima BiH ka putu u bolju budućnost'', kaže predsjednik KBSA-a Hamdija Čustović.

Direktor IGK-a Emir Ramić ističe da dvije kanadske rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010. i 2015. godine od Kanadskog parlamenta politički potvrđuju da zločini izvršeni u Srebrenici ispunjavaju uvjete definirane članom 2 Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

''Proklamacija grada Windsora je još jedan u nizu velikih doprinos istini o agresiji na RBiH i genocida nad Bošnjacima i doprinos pravdi za žrtve tih zločina'', smatra Ramić.

Proklamacija pomaže, ističe on, institucijama za izučavanje lekcija u vezi s genocidom u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju sprečavanja genocida.

Predsjednik Bosanske zajednica u Windsoru i član Internacionalnog ekspertnog tima IGK-a Senad Aličehajić navodi da ovih dana jedna za drugom rezolucije, komemoracije i proklamacije širom svijeta "ovjeravaju našu bolnu istinu o stradanju našeg naroda".

''Današnja proklamacija gradonačelnika Dilkensa nam ulijeva nadu da će Windsor uskoro postati i prvi grad u svijetu koji će postaviti stalno spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici'', poručuje Aličehajić, priopćeno je iz KBSA.

Kopirati
Drag cursor here to close