Opasna Rusija

Kako su umirali protivnici Vladimira Putina

Vijesti / Flash | 01. 03. 2015. u 07:28 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putinov rat u Ukrajini, tako je rat u susjedstvu zvao Boris Njemcov, jedan od vođa oporbe u Rusiji, koji je danas trebao predvoditi antiratne prosvjede u Moskvi.

Spriječio ga je u tome ubojica ili više njih: pucajući iz bijelog automobila, pogodili su ga s četiri metka u prsa, dok je s ukrajinskom manekenkom hodao Velikim moskovskim mostom preko rijeke Moskve nedaleko od Crvenog trga u petak uvečer oko 23.40 sati po moskovskom vremenu.

Na mjestu zločina nađen je pištolj Makarov i šest čahura od 9 milimetara. Njemcov je rođen 1959., studirao je fiziku, a političku karijeru počeo je za vrijeme Sovjetskog Saveza kao reformist, bio je gradonačelnik grada Nižnjeg Novgoroda, zamjenik premijera 1997., u doba Borisa Jeljcina. Činilo se tada da bi mogao biti budući predsjednik. No to je postao Vladimir Putin, a Njemcov sve jače diže glas protiv Putinove autoritarne vlasti, piše Večernji.hr.

“Kriza – to je Putin”, govorio je, a prije dva tjedna izjavio je da se boji da će ga Putin ubiti. Ubojstvo jedne od posljednjih jačih figura oporbe u Rusiji izazvalo je reakcije u svijetu, američki predsjednik Obama traži hitnu i transparentnu istragu, njemačka kancelarka Angela Merkel govori o hrabrosti Njemcova u kritici vladine politike te traži od Putina da počinitelje privede pravdi. Putin je pak najavio da će osobno voditi nadzor nad istragom te da je očito da je riječ o profesionalno izvedenom ubojstvu.

Ruski istražitelji objavili su koji su mogući motivi ubojstva jednog od rijetkih preostalih Putinovih aktivnih protivnika pa navode da to može biti provokacija da se destabilizira situacija u Rusiji, pa je Njemcov odabran kao sveta žrtva. Druga je mogućnost, kako je vide Rusi, prijetnja radikalnih islamista, vezano za solidarnost Njemcova s novinarima Charlie Hebdoa, a istražuje se i veza s ratom u Ukrajini, piše Večernjak.

Posljednji lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov dao je kontradiktornu ocjenu, kaže kako bi motiv mogla biti destabilizacija Rusije, kako bi Putin mogao uvesti izvanredno stanje, ali to bi, kaže, bilo u interesu antiruskih snaga u inozemstvu. U svijetu se pak nabrajaju svi lideri ruske oporbe, Putinovi protivnici koji su na različite načine onemogućeni, od Mihajla Hodorkovskog, koji je nakon deset godina sibirskog zatvora otišao u egzil, do Alekseja Navalnog, antikorupcijskog blogera, koji je završio u kućnom pritvoru, a njegov brat i u zatvoru.

 

Kako su umirali Putinovi protivnici

Travanj 2003.- Sergej Jušenkov

Liberalni političar, ubijen nedaleko od svog doma u Moskvi

Srpanj 2003. - Jurij Ščekočikin

Istraživački novinar, umro nakon 16-dnevne tajanstvene bolesti

Srpanj 2004.- Paul Klebnikov

Izdavač ruskog magazina Forbes, ustrijeljen iz automobila na ulici u Moskvi, umro u bolnici

Listopad 2006.- Ana Politkovska

Istraživačka novinarka, ustrijeljena u blizini svog moskovskog stana

Ožujak 2013.- Boris Berezovski

Oligarh koji je postao Putinov kritičar, nađen mrtav u svome domu u Velikoj Britaniji

 

Kopirati
Drag cursor here to close