Sarajevo

Kako novi elektronski dokumenti mogu olakšati život

Vijesti / Flash | 15. 05. 2013. u 13:39 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kompanija Muhlbauer predstavila je u Sarajevu nove osobne iskaznice sa čipom, odnosno mogućnosti upotrebe različitih vrsta elektronskih servisa putem elektronske identifikacije nositelja tog dokumenta.

Prezentacija, kako je kazao potpredsjednik kompanije Ludwig Huber, ima za cilj pomoći lokalnim, županijskim i entitetskim institucijama u kvalitetnijoj pripremi njihovih informacijskih sistema za implementaciju elektronske osobne iskaznice, što bi, nakon reinženjeringa radnih procesa, značilo efikasnije pružanje usluge, odnosno uspostavljanje suvremene i racionalne javne uprave.

Muhlbauer je međunarodna korporacija koja zapošljava više od tri tisuće ljudi i postoji u više od 35 zemalja u svijetu. Inače, u više od 80 zemalja su prisutni s izradom određenih biometrijskih dokumenata (osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i drugo). "Ideja nam je bila da nakon proizvodnje nove osobne iskaznice i vozačke dozvole, Bosni i Hercegovini prezentujemo u našem visoko tehnološkom kamionu Tecurity Expressu svu tehnologiju kojom Muhlbauer radi", dodao je Huber.

Prezentaciji, koja je održana u suradnji s MUP-om KS-a, među ostalim prisustvovao i Siniša Macan, direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) koji je kazao da elektronska osobna iskaznica omogućava da institucije u BiH pružaju elektronske servise prema građanima.

Mogućnosti servisa su vezani za elektronske prijave poreza, e-zdravstvo, e-trgovina, e-uprava i sve druge usluge koje trebaju biti dostupne građanima da ne bi morali dolaziti na šaltere. "Da bi se to desilo institucije vlasti u BiH svih nivoa trebaju početi pripremati servise i da omogućavaju takve vrste usluga", dodao je Macan.

Da li će one biti dostupne, po njegovim riječima, isključivo zavisi od tih organa vlasti da li će pripremiti svoje informacione sisteme. Uglavnom, osnova je stvorena i postoji mogućnost da se radi u budućnosti na takav način. Što se tiče sigurnosti dokumenata, osobna iskaznica je urađena po posljednjim standardima EU i, kako je poznato, od 01. ožujka se u BiH izdaju ove vrste dokumenata s tim da ih građani mijenjaju po isteku njihove važnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close