Džaba ste krečili

Kako je propao popis u mom zavičaju

Vijesti / Flash | 28. 05. 2015. u 11:43 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eto, čini se da smo upropastili i popis stanovništva. Doveli smo ga do apsurda i učinili potpuno nerelevantnim. Sad kad sam pročitao da rezultati neće biti objavljeni ni 15. lipnja, kako je bilo najavljeno, mogu samo reći - svaka čast, majstori, alal vera, aferim, i to ste konačno uspjeli sjebati!

Nije da nije otpočetka smrdilo na fijasko, ali ipak sam gajio neku nadu da će se čudo dogoditi i da će svi ljudi plaćeni da taj posao konačno obave kako treba na kraju to i uraditi. Tinjala je nada da će kao i konjica u filmovima netko iz EU stići u zadnji čas i riješiti stvar, pošto mi ovdje izgleda ništa ne možemo sami, ali se ugasila nada k'o svijeća na propuhu. Uzalud sustav u teoriji, kad u praksi svaki svoje goni. Uzalud smo se popisivali. Uzalud smo bacili pare. Para nema, ali ima za bacanje.

Dajte nam civilizacijske vrijednosti da ih gazimo…

Što se mene tiče, u međuvremenu možete baciti i sve one popisne listiće, možete ih zamijeniti skroz novima, upisati na njih koga hoćete i koliko koga hoćete, ali ja vam više ništa ne vjerujem. Možete frizirati podatke kako vam volja, ionako popisnim papirima možete od sad obrisati dupe. Eto koliko vrijede.

Popišali ste se k'o onaj briselski dječačić sa onog famoznog spomenika na čitavu ideju da nijedno društvo ne može planirati svoju budućnost ako ne zna svoju sadašnjost. Popišali ste se na ideju da vidimo na čemu smo doista i da onda na osnovu tih egzaktnih brojki i činjenica netko može praviti ozbiljan plan kako ćemo dalje. Na kraju krajeva, popišali ste se na zadnju nadu da je ovo država kojom rukovode ozbiljne institucije.

Na kraju krajeva, i zašto će nam? Zašto bi se mi popisivali kao sav normalan svijet? Hajde, molim te, ako je tamo nekad u Isusovo doba caru Augustu palo na pamet da popisuje ljude po Rimskom carstvu, zašto bi se sad mi oko toga zezali? Čak i ako su ga nakon toga slijedli mnogi kroz stoljeća te uspostavili tu praksu popisivanja svakih deset godina, zašto bi mi to radili? Na kraju krajeva, što to nas boli k***c kako nam je sada, kad ionako živimo u prošlosti?

Znamo mi i bez popisa

Oborismo mi popis zbog navodnog straha da su oni drugi ili oni treći koristili perfidnije metode u prebrojavanju svojih. I zbog panike da će njih biti više nego smo mislili. A nas manje. Al' opet čemu popis stanovništva i čemu to koliko koga ima u ovoj zemlji kad ionako vrlo dobro znamo da prije sto i kusur godina „Od Trebinja do brodskijeh vrata nije bilo ni Srba ni Hrvata“? Čemu popis ako dobro znamo da su svi u ovoj zemlji zapravo Srbi, samo različite vjere? Zašto popis kada je svima valjda jasno da je Bosna i Hercegovina vazda bila hrvatska zemlja kojom su stolovali hrvatski kraljevi? Čemu analiza sadašnjosti i nekakav na osnovu toga pogled u budućnost kad mi vrlo dobro znamo tko je ovdje od pamtivijeka i čije je sve ovo? I ne samo to, nego što će nam analize stručne spreme, spola, brakova, stambenih prostora i ostale pizdarije, kad je puno bolje ofrlje i napamet? Kome, ba?

Bar smo mi ovdje uvijek baratali brojevima i bez da se popisujemo – kad ti treba da smanjiš tuđe, a povećaš svoje žrtve, ti samo podijeliš ili pomnožiš koliko ti treba, dodaš decimalu sebi, oduzmeš njemu. Stara je narodna, a nije ona bez neke – ovdje papir svašta trpi! I ne samo papir, nažalost.

Ovdje je usmeno predanje i dalje jače od papira, ovdje je kolektivno prihvaćena laž jača od svake knjige, snalize ili istraživanja, pa još kad se laž prenese bespućima interneta i zakurla kao jedina i nepatvorena istina, pa kad se nataloži k'o kamenac na ključne dijelove mozgova…

Džaba ste krečili…

Zbilja, što će nama popis stanovništva? Tko ovdje uopće mari za egzaktne podatke? Vidite li vi nekoga tko bi ovdje planirao nešto na osnovu istih? Možete li zamisliti da na osnovu podataka iz popisa netko ovdje suspendira fakultete prava ili ekonomije na pet godina jer nam je ekonomista i pravnika u državi previše? Ne treba nam nikakav popis, jer mi znamo i bez njega. Ne treba nam stvarno stanje, jer nam je dobro u bajkama, dobro nam je s ofrlje analizama i odokativnim procjenama. Jeb'o popis, draža nam je istina. Naša istina. Neutemeljena u činjenicama, ali ISTINA!

Kopirati
Drag cursor here to close