Šaka i kapa

Kako je Nikšićeva vlada trošila tekuće rezerve?

Vijesti / Flash | 01. 05. 2016. u 06:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivša Vlada Federacije BiH, s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu, nenamjenski je potrošila 20 milijuna maraka sredstava tekuće rezerve, iako je taj novac bio rezerviran isključivo za hitne i izvanredne situacije, utvrdili su federalni revizori u svom izvještaju ''Upravljanje tekućom rezervom u javnom sektoru u Federaciji''.

Kako prenosi Dnevni avaz, ovaj revizorski izvještaj objavljen je prije nekoliko dana, a odnosi se na razdoblje od 2011. do 2014. godine. Od 21,1 milijun maraka rezervi, koliko su potrošili federalni proračunski korisnici, svega 5,14 posto ili 1.088.500 KM utrošeno je za zakonski predviđene namjene, utvrdili su revizori.

Županije su u tu svrhu potrošili 13 milijuna KM, ali svega 3,73 posto po zakonu i propisanim normama. U izvještaju je precizirano da se ova sredstva duži niz godina ne koriste na transparentan i javno odgovoran način, da se u najvećem dijelu ne koriste za hitne i nepredviđene situacije, već za financiranje tekućeg poslovanja, da se sredstva dodjeljuju pojedincima po različitim osnovama, kao i institucijama nižih razina vlasti, koje se već financiraju iz nekog proračuna.

''Zakonom je propisano da sredstva tekuće rezerve mogu biti korištena isključivo za financiranje nepredviđenih rashoda, izvanrednih situacija ili neočekivanih događaja i u tu svrhu se planiraju u proračunima'', navodi se u izvještaju revizora.

Nikšićeva vlada tako je, navodi Avaz, umjesto u sanaciju elementarnih nepogoda, pomoć nastradalima u nesrećama, rudarima i njihovim obiteljima, oko 20 milijuna KM utrošila po svom nahođenju na različita udruženja građana i kulturno-umjetnička društva, sportske klubove i sportska udruženja, vjerske i humanitarne organizacije.

Najviše je potrošilo Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida obrambenog-oslobodilačkog rata, na čijem je čelu bio Zukan Helez (SDP) - 5.794.386 KM.

''Iz prezentiranih izvještaja o utrošku, vidljivo je da sredstva nisu korištena u skladu sa zakonom propisanoj namjeni, jer su financirani troškovi koji su mogli i trebali biti planirani i financirani iz tekućeg proračuna'', piše u izvještaju.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, kojim je tada rukovodio Erdal Trhulj (SDA), potrošilo je ukupno 2.751.132 KM tekuće rezerve, dok je samo 100.000 potrošilo namjenski, od toga 50.000 KM za pomoć rudarima u rudarskoj nesreći u jami Raspotočje.

Revizori su utvrdili da je od ostalih proračunskih korisnika samo Federalna uprava civilne zaštite tijekom 2014. godine utrošila 534.000 KM za pomoć saniranja šteta nastalih prirodnim nepogodama u općinama Hercegbosanske županije.

Federalno ministarstvo pravde utrošilo je 100.000 KM u 2014. za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće, a Vlada FBiH tijekom 2014. izdvojila je 300.000 KM za nabavku građevinskog materijala - crijepa za potrebe stanovništva općine Gračanica, utvrdili su revizori.

Podsjećamo, i Vlada Fadila Novalića načela je tekuće rezerve davši novac projektima iz kulture.

Kopirati
Drag cursor here to close