Kako se troši naš novac

Kako je na Blidinju nikla zgrada umjesto septičke

Vijesti / Flash | 24. 09. 2016. u 12:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije realiziralo je 718.034 KM iz tekućeg transfera za zaštitu okoliša. Jedan od korisnika sredstava bilo je i javno poduzeće 'Park prirode Blidinje'. Dobili su iz proračuna 30.000 KM za završetak izgradnje septičke jame. Umjesto septičke jame napravili su upravnu zgradu'', piše Žurnal navodeći kako nije novost da se javnim proračunima raspolaže po principu ''građani plaćaju, vlast troši'', ali uvijek iznova fascinira način na koji se novac daje, za koje svrhe i kakva se sve obrazloženja iznalaze za pravdanje proračunskih troškova.

Zakašnjeli doktorat

Žurnal navodi kako je Ured za reviziju institucija Federacije BiH objavio desetine godišnjih izvještaja o financijskom poslovanju proračunskih korisnika u 2015. godini a metodom slučajnog izbora ovaj portal objavio je, kako tvrdi, najzanimljivije detalje.

Iz proračuna Tuzlanske županije je za ugovore o djelu, ugovore o privremenim i povremenim poslovima i autorske honorare isplaćeno 4.539.080 KM. Najveći dio ovog proračunskog kolača – 3.086.186 KM isplaćen je vanjskim suradnicima Univerziteta u Tuzli i dodatno angažiranim profesorima.

Naknada bi se trebala obračunati na osnovu izvještaja o održanoj nastavi i ispitima, koji se dostavlja u roku od sedam dana. Međutim, na Univerzitetu u Tuzli isplata je vršena retroaktivnim zaključivanjem ugovora, na osnovu izvještaja koji su podnošeni nakon godinu dana ili bez datuma podnošenja izvještaja. Tako je, na primjer, za izvršenu nastavu u zimskom semestru akademske 2013/2014. godine zvještaj podnesen u listopadu 2014. godine, a ugovor s vanjskim suradnikom zaključen tek u studenom, godinu dana nakon izvršene nastave.

Izdaci za rad raznih povjerenstava u Tuzlanskoj županiji iznosili su 1.419.760 KM i opet su najvećim dijelom iskazani kod Univerziteta u Tuzli - 825.670 KM. I u ovom slučaju ugovori su zaključivani retroaktivno. Na primjer, ugovor za mentorstvo, ocjenu i obranu doktorske disertacije je zaključen u siječnju 2014. godine, a doktorska disertacija je obranjena u prosincu 2013.

Vanjski suradnici držali predavanja po 14 sati

I Univerzitet Bihać je novcem iz proračuna Unsko-sanske županije isplaćivao honorare vanjskim suradnicima na osnovu naknadno dostavljenih izvještaja o održanoj nastavi. Za ugovore o djelu, privremenim i povremenim poslovima i autorske honorare potrošeno je 865.631 KM. Prema izvještajima o održanoj nastavi ispada da su pojedini profesori na Pravnom fakultetu održavali dnevno i do 14 sati predavanja, a na Visokoj zdravstvenoj školi po 11 sati dnevno.

Podrazumijeva se ili bi bar bilo logično da se podrazumijeva da je posao zastupnika u skupštini da prisustvuju skupštinskim sjednicama. Međutim, u bh. praksi je logično da se prisustvo zastupnika skupštinskoj sjednici posebno plati. Tako su svi zastupnici Skupštine Unsko – sanske županije za prisustvo sjednici dobivali naknadu od 150 maraka. Ukoliko su bili članovi kolegija ili radnih tijela skupštine dobijali su i dodatnih 150 KM po sjednici.

Iz proračuna Srednjobosanske županije za reprezentaciju je potrošeno 275.572 KM. Najšire ruke u čašćavanju bili su članovi Skupštine - 30.572 KM, Ured predsjednika Vlade - 20.990 KM i Ministarstvo gospodarstva - 22.203 KM. Troškovi su ''pravdani'' računima izdanim izvan radnog vremena, u dane vikenda, računima starim i godinu dana.

Nenamjensko trošenje proračunskog novca revizija ilustrira i primjerom računa Ministarstva gospodarstva u iznosu od 750 KM iz Jablanice i računom iz Bihaća, s područja druge županije, kojim je trošak ''pravdalo'' Ministarstvo pravosuđa. Iako je za ministre utvrđeno mjesečno ograničenje troška za reperezentaciju na iznos od 1.500 KM (što je, usput rečeno, jednako dvjema prosječnim plaćama u Federaciji), samo jedan račun Ministarstva šumarstva iz prosinca 2015. godine iznosio je 3.690 KM.

Novac nogometnim klubovima Vitez i Travnik

Bez javnog poziva, odlukom Vlade Srednjebosanske županije, nogometnim klubovima Travnik i Vitez iz proračuna je dodijeljeno po 30.000 maraka. Nogometni klubovi su zahtjev za dobivanje novca obrazložili potrebom poboljšanja infrastrukture stadiona, kako bi zadovoljili uvjete natjecanja. Novac su dobili, a pravdali su ga računima za opremu igračima i računima za disciplinske kazne.

Gradski odbor SDA Mostar dobio je iz proračuna Hercegovačko-neretvanske županije 62.736 KM, a HDZ BiH 237.264 KM. Novac je isplaćen na ime naknade štete nastale u požaru u stranačkim prostorijama u veljači 2014. godine. Ova sredstva su izdvojena iz proračunske tekuću rezerve, koja se koristi samo za hitne izdatke. O kakvoj hitnosti se ovde radilo nije jasno.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je za ugovore o djelu potrošilo 91.102 KM. Ugovori su zaključivani za poslove koji su u nadležnosti Ministarstva i za čije obavljanje već postoje zaposleni i primaju plaću. Tako je, na primjer, za posao koji Ministarstvo opisuje kao ''rukovanje uređajima za kopiranje, uvezivanje, skeniranje i tiskanje materijala i dokumentacije neophodne za poslove iz nadležnosti Ministarstva; po potrebi obavljanje poslova upravljanja službenim vozilom i vođenje evidencije o upotrebi vozila, ispravnosti vozila; poslovi otpreme pošte'' potrošeno 8.400 maraka.

Direktor sam sebi odredio plaću

Davanje mišljenja i objašnjenja zakona i propisa plaćeno je 5.759 KM, a 17.075 KM je potrošeno za poslove koji između ostalog podrazumijevaju ''poduzimanje mjera i radnji radi mogućeg nastanka štetnih posljedica koje se odnose na izmjenu režima prometa vezano za izvođenje radova na magistralnim cestama, sportskim priredbama i dr.'' (?!)

I Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je trošilo proračunski novac na ugovore o djelu, ukupno 53.084 KM. Vanjskim suradnicima Ministarstvo je povjerilo sljedeće poslove: koordinacija s centrima za socijalni rad i službama socijalne zaštite, formiranje mjesečnih popisa isplata, komuniciranje s bankama, korekcija, knjiženja, poslovi upravnog rješavanja i studijsko-analitički poslovi. Nije na odmet, navodi Žurnal, zapitati se što su tijekom radnog vremena radili stalno zaposleni u Ministarstvu dok su njihove redovne poslove obavljali vanjski suradnici?

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je članovima Upravnog odbora isplatio ukupno 113.454 KM. Isplata je izvršena za 12 mjeseci 2015. godine, iako tijekom siječnja, svibnja i srpnja nije održana nijedna sjednica Upravnog odbora. To međutim nije problem, pošto je Zavod sam sebi ozakonio plaćanje nerada. Naime, Poslovnik o radu Upravnog odbora uopće ne predviđa obvezu održavanja sjednice niti prisustvo sjednici kao uvjet za isplatu naknade. Inače, članovi Upravnog odbora su sami sebi utvrdili visinu naknade - 1050 KM mjesečno.

Principom ''sam sebi'' rukovodio se i direktor Zavoda. osobno je određivao osnovicu i koeficijente za obračun plaća. Odluku o koeficijentima je tijekom 2015. godine mijenjao čak tri puta. Najviša osnovna plaća, bez minulog rada, iznosila je 4.718 KM, i isplaćivana je, naravno, direktoru.

Kopirati
Drag cursor here to close