Jednaki pred zakonom?!

Kako do besplatne pravne pomoći u Mostaru

Vijesti / Flash | 01. 09. 2014. u 09:07 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kriza je sve veća, a obespravljenih građana je sve više. Sve više je onih koji nemaju dovoljno novca platiti usluge odvjetnika, a pristup pravdi za siromašne i marginalizirane skupine u BiH nije garantiran zbog fragmentalnog i slabo razvijenog sustava besplatne pravne pomoći.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju svi građani kojima bi plaćanje odvjetnika ili sudskih troškova ugrozilo egzistenciju.

Besplatna pravna pomoć je oblik ostvarivanja prava fizičkog lica na pravično suđenje, te jednak pristup pravdi

Kako bi svaki građanin naše države imao jednakost pred zakonom u Bosni i Hercegovini je 2012. godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između vladinih i nevladinih pružatelja besplatne pravne pomoći, osnovana je Mreža za koordinaciju pružatelja besplatne pravne pomoći u BiH. Ova mreža je osnovana u okviru projekta Pristup pravdi koju čine članica uključujući 6 državnih agencija i pet organizacija civilnog društva koje aktivno djeluju u oblasti besplatne pravne pomoći.

''Veliki je broj građana koji se obraćaju uredima Udruženja 'Vaša prava BiH' po bilo kojem osnovu. Na području HNŽ-a Udruženje 'Vaša prava BIH' je jedina organizacija civilnog društva koje pruža adekvatnu besplatnu pravnu pomoć iz svih oblasti prava, osim prekršajnog, kaznenog i gospodarskog te bi se osnivanjem Zavoda ili Centra u potpunosti obuhvatile sve oblasti prava i u potpunosti bi građani ove županije imali sveobuhvatnu pravnu pomoć'', rekao je za Bljesak.info Ahmet Salčin, dipl. pravnik, pomoćnik direktora za pravna pitanja i opće poslove Udruženja 'Vaša prava BiH', koje djeluje kao nevladina organizacija u sklopu Mreže pružatelja besplatne pravne pomoći.

Što je besplatna pravna pomoć

Besplatna pravna pomoć je oblik ostvarivanja prava fizičkog lica na pravično suđenje, te jednak pristup pravdi pred sudom i drugim organima, čije troškove u cijelosti, ili djelomično snosi nadležni organ za pružanje besplatne pravne pomoći - Zavod.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć obuhvaća i pravo na oslobađanje od taksi, koje se ostvaruje u skladu sa propisima o taksama.

Tko u Mostaru pruža besplatnu pravnu pomoć

Općinski sud u Mostaru nije ovlašten pružati pravnu pomoć strankama u postupku pred sudovima. Ukoliko ipak trebate stručnu pravnu pomoć možete se obratiti odvjetnicima, a općinski sud u Mostaru, savjetuje da se stranke mogu obratiti organizaciji 'Vaša prava'.

Besplatna pravna pomoć koju pruža Udruženje 'Vaša prava BIH' je oblik ostvarivanja prava korisnika na pristup pravdi pred nadležnim sudovima i drugim organima i tijelima u Bosni i Hercegovini bez bilo kakve novčane naknade od strane korisnika usluga za učinjeni rad zaposlenika Udruženja. Udruženje , dakle, pruža usmene savjet odnosno opće informacije o pravima i obavezama, pravnu pomoć pri sačinjavanju svih vrsta podnesaka, zastupanje organima uprave i institucijama te zastupanje na sudu, rekao je Salčin za Bljesak.info.

Također, svi građani mogu besplatnu pravnu pomoć potražiti u Centru za ljudska prava u Mostaru počeo je s radom u svibnju 2013. godine, koje radi sa strankama utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati, na adresi Adema Buća 50, Mostar, ili na telefon ++ 387 36 581 035.

Centar za besplatnu pravnu pomoć sugrađanima pomaže tako što daje opće informacije podnositeljima zahtjeva o njihovim pravima i obvezama 

Također ovom centru sugrađani se mogu obratiti i popunjavanje Zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć online.

Centar za besplatnu pravnu pomoć sugrađanima pomaže tako što daje opće informacije podnositeljima zahtjeva o njihovim pravima i obvezama, davanjem pravnih savjeta davanjem početnih pravnih savjeta i pružanjem pomoći u popunjavanju formulara i davanjem pismenih i usmenih pravnih savjeta, upućivanjem klijenata relevantnoj organizaciji, pravnim istraživanjem i analizom povodom određenog predmeta, u određenim situacijama praćenjem klijenta do suda/upravnog organa i pružanjem pomoći na licu mjesta (popunjavanje obrazaca, dobivanje dokumenata).

Ustanova "Centar za socijalni rad grada Mostara" u obavljanju svoje djelatnosti ne pruža usluge besplatne pravne pomoći.

''U okviru svoje, Zakonom i Statutom, određene djelatnosti "pružanje usluga socijalne zaštite bez smještaja" Centar pruža pomoć svojim korisnicima na način: neposrednog pružanja usluga socijalne zaštite, obavlja savjetodavni rad, a za potrebe ostvarivanja prava iz socijalne zaštite za korisnike po službenoj dužnosti prikuplja potrebitu dokumentaciju i dr.'', rečeno je za Bljesak.iz Centra za socijalni rad Mostar.

Tko može ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć

Mreža pružatelja besplatne pravne pomoći na svojim stranicma ističe da je korisnik besplatne pravne pomoći svaka osoba kojoj se na teritoriji županije pruža besplatna pravna pomoć u skladu sa zakonom, i to, ako je državljanin BiH koji ima prebivalište, ili boravište na teritoriji županije i druga fizička osobakoje ima boravište na teritoriji BiH, fizička osoba koje se nalazi na teritoriji BiH pod međunarodnom zaštitom u skladu s međunarodnim standardom, a naročito tražitelj azila, izbjeglica, osoba pod supsidijarnom ili privremenom zaštitom, apatrid, žrtva trgovine ljudima, u skladu sa principima reciprociteta ili u skladu sa obavezama koje BiH ima prema međunarodnim konvencijama i osoba čija su prava zaštićena odredbama Konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece i Konvencije o ostvarivanju alimentacionih zahtjeva u inozemstvu.

Po posljendnjim službenim podacima 28 posto stanovnika HNŽ-a je u stanju socijalne potrebe za uslugama besplatne pravne pomoći

''Pravo na besplatnu pravnu pomoć mogu ostvariti slijedeće osobe: raseljene osobe, povratnici, izbjeglice i priznate izbjeglice, tražitelji međunarodne zaštite odnosno azila, osobe bez državljanstva, žrtve trgovine ljudima, djeca bez roditeljskog staranja, žrtve nasilja u obitelji, samohrani roditelji, pripadnici nacionalnih manjina te lokalno ugroženo stanovništvo iz kategorije korisnika socijalne pomoći, civilnih žrtava rata, mirnodopskih invalida, ratnih vojnih invalida, nezaposlenih osoba i penzionera'', rekao je Salčin iz Udruženja 'Vaša prava BiH'.

Korisnici usluga Udruženja ''Vaša prava BiH'' moraju ispunjavati određene uvjete. Dakle, moraju biti iz gore navedenih grupa odnosno korisničkih kategorija, te moraju dokazati svoj status prezentiranjem odgovarajućih uvjerenja o statusu odnosno svojstvu izdatih od nadležnih organa, Odluka i uvjerenja izdatih od strane državnih organa, poslodavaca, te drugih ustanova i institucija, čekovi od mirovine, ovjereni obrasci iz evidencije te propisani kartoni za registraciju korisnika da bi dobili besplatnu pravnu pomoć.

U kojim postupcima se pruža besplatna pravna pomoć

Centar za ljudska prava besplatnu pravnu pomoć pruža u predmetima iz oblasti parničnog postupka, vanparničnog postupka, izvršnog postupka, prekršajnog postupka i upravnog postupka.

Iz udruženja 'Vaša prava' ističu da besplatnu pravnu pomoć pružaju korisnicima u upravnim postupcima te upravnom sporu, parničnom postupku, vanparničnom postupku i izvršnom postupku.

Pružanje besplatne pravne pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva od posebnog je načaja, pogtovo jer po posljendnjim službenim podacima 28 posto stanovnika HNŽ-a je u stanju socijalne potrebe za uslugama besplatne pravne pomoći, postoje samo dvije nevladine organizacije koje pružaju pravnu pomoć za sve socijalno ugrožene kategorije stanovništva, a tek predstoji usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u osnivanje Županijskog Zavoda za pravnu pomoć.
A građani su o svojim pravima i besplatnoj pravnoj pomoći u Mostaru dobro informirani, što je potvrdio Salčin iz Udruženja Vaša prava.

''Gledajući iz kuta našeg Udruženja ureda u Mostaru mislim da su građani dobro informirani, prije svega imajući u vidu veliki broj građana odnosno korisnika koji se svakodnevno obraćaju ovom uredu za besplatnu pravnu pomoć po bilo kojem osnovu''.

Kopirati
Drag cursor here to close