Veleposlanik

Kako Austrija vidi probleme u BiH?

Vijesti / Flash | 25. 05. 2015. u 09:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uz svo poštovanje koje imam za federalni i decentralizirani sustav uređenja BiH, ovdje postoji previše razina vlasti, previše ministarstava, zavoda, javnih institucija, gdje svaka nova vlada postavlja 'svoje' ljude'', kazao je u intervjuu Feni veleposlanik Republike Austrije u BiH Martin Pammer.

Istaknuo je kako je pred BiH ključno razdoblje te da Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, premijeri i ostali visoki dužnosnici u BiH pokazuju volju, odlučnost i marljivost da ono što je rečeno poprate akcijom. Pitanje je, kaže, hoće li uspjeti prevladati pojedinačne interese.

Osvrnuo se na protekla događanja u BiH, podsjetivši na prošlogodišnje prosvjede u veljači i opće izbore u listopadu te istaknuo kako su to bili događaji koji su pokrenuli zemlje Europske unije, kao što su Njemačka i Velika Britanija, ali i ostale zemlje EU i izvan nje, da posvete više pažnje BiH.

Kako je rekao, taj novi pristup Europske unije BiH i probuđena pažnja, potakli su na razmišljanje kako pokrenuti novu dinamiku razvoja BiH, nakon višegodišnje stagnacije.

Pammer naglašava da je zaključeno kako presuda u slučaju "Sejdić i Finci" zadire u temelje bh. sustava te da je insistiranje na tom pitanju dovelo do stagnacije. Zbog toga se EU odlučila za pristup da se uradi ono što se može uraditi, a ono što je teže i zahtjevnije, da se ostavi postrani, a u težište je stavljen ekonomski razvoj BiH.

U pogledu problema s kojima se BiH suočava, Pammer je istaknuo nekoliko, od kojih najznačajnije smatra pitanje javnog sektora koji je prevelik, zatim Zakon o radu i kolektivne ugovore koji su vrlo kruti te infrastrukturu.

Podsjetio je da je 50-60 posto uposlenih u javnom sektoru, a samo 16 u privatnom te zaključio da je to vrlo nezdrava struktura, jer je udio gospodarstva koji bi trebalo puniti proračun države, premali.

Za kolektivne ugovore kazao je da paraliziraju gospodarstvo u smislu stvaranja novih radnih mjesta te se stoga kao nužnost nameće liberalizacija Zakona o radu kao poticaj stvaranju novih radnih mjesta.

U pogledu infrastrukture, mišljenja je da bi zemlja koja se prostire na teritoriji veličine otprilike kao dvije trećine Austrije, trebala imati više od 100 km autoputa. Osim toga, kazao je da je i željeznički promet potpuno stagnirao u posljednjih 25-30 godina.

''Dobru infrastrukturu automatski prate i ulaganja i pomaci u razvoju gospodarstva'', naglasio je Pammer, dodajući da, kada bi se uhvatili ukoštac sa svim ovim problemima, BiH bi mogla postati stabilna zemlja čiji građani žive u blagostanju.

Podsjetio je da BiH ima bogate prirodne resurse, rudna bogatstva, veliki energetski potencijal, vrijedne i obrazovane ljude, ali, naglasio je, problem je u prevelikoj administraciji i upravljačkoj strukturi, kao i u sustavu ''gdje je etnička pripadnost važnija od poštenog natjecateljskog odnosa''.

Kopirati
Drag cursor here to close