Picula

Kad se uspostavi vlast, Bruxelles će poslati fakture

Vijesti / Flash | 20. 10. 2014. u 08:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dayton postaje vrlo ozbiljna kočnica za bilo kakvu inicijativu kojom bi se BiH napravila normalnom europskom demokracijom s prosperitetnijom ekonomijom. Nova vlast mogla bi nas iznenaditi, kao što je Vučićeva u Srbiji'', rekao je za Dnevni Avaz Tonino Picula, hrvatski eurozastupnik i predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za odnose s Kosovom i BiH.

''Prije svega, vlasti u BiH trebaju se što prije formirati. Da ne bude kao prošli put da se 18 mjeseci nakon izbora ništa ne događa, a onda ni dvije i pol godine nakon toga'', rekaoje Picula i naglasio kako treba ''promijeniti generalno sustav u BiH''.

Picula kaže kako bi brzo formiranje vlasti i naznaka kako bi ona mogla biti ''nešto drugačija", u Bruxellesu bilo protumačeno kao poticaj EU da se odlučnije angažira, što bi se i dogodilo'', rekao je Picula koji se zalaže da se BiH što prije pomjeri od Daytona prema Bruxellesa.

''Treba raditi politiku malih koraka u pravom smjeru. Prije svega, trebalo bi i početi priznanjem da ovo nije dobro i da BiH treba novi ustav. Inicijativu za to treba prepustiti izbornim pobjednicima. Ako treba, medijacijom i dobrim uslugama izvana mogu se rješavati neki od problema. Čini mi se da ovi koji su pobijedili nemaju više vremena i moraju brzo početi pokazivati konkretne pomake nabolje'', rekao je.
Picula smatra i da nacionalna i nacionalistička politika više nema kredite kao ranije.

''Dodiku nije pomoglo ni sastajanje s crkvenim velikodostojnicima, niti s ruskim dužnosnicima. To mu nije donijelo rezultat koji je očekivao. Pluralizam pomalo ulazi i u nacionalne pore. Ali, dok god je daytonski sustav ovakav kakav jeste, on će davati slične rezultate. Nekih pomaka će biti, ali će u konačnici glavninu procesa činiti reciklaža. Zato se on mora mijenjati'', smatra Picula.

Rekao je kako je Europska unija odlučila da sada dodatno ne opterećuje BiH.

''No, čim se vlast izabere, Bruxelles će poslati fakture. Ako bude trebalo, s njima će doći i medijatori. EU je prirodan ambijent BiH i logično je da zatražite i dobijete pomoć'', rekao je Picula za Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close