Pregled tjedna

Kad se Mostarci okupe, a Radončić progovori

Vijesti / Flash | 01. 02. 2016. u 08:50 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

25.1. – Ponedjeljak

Uhićen je Fahrudin Radončić. Ulje na kaos u državi nadoliveno je. Ljulja se koalicija, propitkuje se tko to kome smješta i od kud pojedinim medijima još prije desetak dana informacija da će drugi u Bošnjaka biti u lisicama?
SIPA tvrdi da nije pretresla Dnevni avaz. Dnevni avaz tvrdi da ga je pretresla SIPA. Novinarska udruženja i intelektualci osuđuju upad u redakciju i napad na novinarstvo. Kamo sreće da se glasovi dižu tako jako svaki put kad je to isto novinarstvo trovalo zatrovanu javnost.

Savez za bolju budućnost rekao je između redaka kako je uhićenje Fahrudina Radončića ''izazvalo brojne tenzije'' među članovima stranke. Čini se da bi stranka mogla fizički udariti na Sud. A to nisu nikakvi pritisci na pravosuđe? Ne kada je BiH u pitanju.

26.1. – Utorak

Radončić je negirao sve što mu se stavlja na teret. Mediji objavljuju dokazne materijale. Ovoga puta udruge se ne bune što mediji zapetljavaju ionako zapetljano stanje. Radončiću stižu riječi potpore od koalicijskih partnera. Od onoliko priče o reformama nije ostalo ništa. Očekivalo se da će proeuropski mozgovi reći da je europski šutjeti i pustiti da pravosuđe radi svoj posao. No, ne i kod nas. Nakaradna država, nakaradno pravosuđe, nakaradni europski put, na koji će nas izvesti kandidat za ministra iza rešetaka kojem su oni što su ga uhitili rekli kako nema zapreke da bude ministar.

Radončićev odvjetnik obećao je progovoriti. Ne bi bilo loše da progovori i Radončić. O svemu. Možda bi čišćenje nakon toga bila najveća reforma za zemlju.

27.1. – Srijeda

Da tamošnji Veliki Vođa ne bi pao u sjenu Radončićevih lisica, pobrinuli su se mediji u Republici Srpskoj i objavili da im je netko iz vrha pravosuđa rekao kako bi velika zvjerka u RS trebala biti uhićena. A kako nema veće zvijerke od Milorada Dodika, najavljeno uhićenje proglašeno je još jedim udarom na stabilnost kofol stabilne Srpske.

Prozvana struja u SDA tvrdi kako nema ništa s uhićenjem Radončića, a Bakir Izetbegović vidno je potresen uhićenjem koalicijskog partnera. Prije nekoliko mjeseci gledali su se kroz nišan pljuvačkih priopćenja, danas se gledaju suznim očima kroz rešetke. Mediji, kojima se da pamtiti, objavili su kako je upravo Radončića iz prvog pritvora izvukao Izetbegović. Nakon toga, tužiteljstvo je bilo uzelo na zub Izetbegovića jer je na mutan način osigurao plac Radončiću za toranj uspjeha.

Dvjestotinjak Mostaraca uspjelo je odgoditi deložaciju obitelji Šarić. Hvale vrijedna akcija umrtvljenih građana koji imaju razloga za biti na ulicama svaki dan. Recimo, na drugom kraju grada traje slična borba za stan. Samo što je teže dobrostojeće istjerati na ulicu iz mutno stečenog stana.

28.1. – Četvrtak

Radončić ostaje u pritvoru mjesec dana. Sve analize završavanju s pitanjem – što će sada biti s BiH? Kao da će Radončićeva sloboda i nevinost nahraniti gladne i uvezati staž ljudima koji štrajkaju glađu jer im nedostaje 300.000 KM da odu u mirovinu. Taman koliko košta najnovija zvjerka na četiri kotača o kojoj se slabo piše.

Zaboravljeni Jerko Ivanković Lijanović i službeno je dobio optužnicu, a zaboravljeni Fadil Novalić rekao je kako je Federacija službeno izašla iz recesije. Ako građani budu manje jeli, možda sva statistika bude u plusu.

29.1. – Petak

Dok svi bruje o Radončiću, potiho se provukla ideja da se mirovine plaćaju po principu – koliko para, toliko muzike. Naravno, para je malo, pa bi se smanjile i mirovine. Nakon što je u medije procurila informacija i takvoj mogućnosti, rječiti Novalić je smirio umirovljenike i rekao kako do smanjenja mirovina neće doći.

Istodobno, državna televizija objavila je kako se lagano priprema za gašenje. Nitko nije trznuo. Niti jedno udruženje.

30.1. – Subota

Bez priopćenja za javnost, tajnovito i tiho, sastalo se troje bh premijera. Željka Cvijanović, Fadil Novalić i Denis Zvizdić dogovorili su se kako zadužiti BiH. Bit će to kredit jeftin za vraćanje, ali bolan za provođenje. Naime, na skrivenom sastanku, čije je detalje netko gurnuo u medije, dogovoreno je da će se od MMF-a uzeti 900 milijuna KM, a da će se zauzvrat rezati radna mjesta nad pretrpanim državnim jaslama.

31.1. – Nedjelja

Taksist spriječio pljačku benzinske, objavila je Federalna televizija navodeći kako treba biti human i kada je opasnost u pitanju. Žrtve pljačke pak kažu: Država je kriva. Teško je sprati ljagu i ukloniti teret aljkavosti i krivnje. 

Kopirati
Drag cursor here to close