revizija

Kad institucije zapošljavaju: Suradnici angažirani i za izmišljene poslove

Vijesti / Flash | 09. 10. 2015. u 06:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U institucijama BiH zaposleno je više od 22.000 osoba, ali je unatoč tome za angažman vanjskih suradnika na osnovu ugovora o djelu lani dano više od osam milijuna KM.

Čelnici institucija se nisu potrudili da smanje broj tih ugovora i ispoštuju preporuke revizora, koji su iz godine u godinu upozoravali na prevelik broj ljudi angažiranih na taj način, čak i za poslove koji su u opisu stalno zaposlenih. Zbog toga su izdaci na osnovu ugovora o djelu u odnosu na prethodnu godinu porasli za 708.000 KM. Institucije su, između ostalog, našle opravdanje u angažmanu većeg broja osoba zbog općih izbora 2014. godine i popisa stanovništva, prensoi Glas Srpske.

U revizorskom izvještaju o izvršenju proračuna institucija BiH u 2014. godini je navedeno da je uočena tendencija smanjenja broja angažiranih na osnovu ugovora o djelu, ali da je to najvećim dijelom posljedica toga što su nekadašnji honorarci primljeni u stalni radni odnos. Revizori su, međutim, upozorili da nije napravljen ozbiljniji iskorak u ovoj oblasti i da su i dalje za brojne poslove angažirani vanjski suradnici. Zbog takve slike su i naglasili da je stanje u institucijama BiH slično kao i ranijih godina i da angažiranje suradnika na osnovu ugovora o djelu prati niz nepravilnosti.

''Suradnici su angažirani bez utvrđenih i transparentnih procedura i dokumentiranja razloga i potreba za njihov angažman. Uglavnom nema podataka o efektima realiziranih ugovora, a znatan broj osoba je angažiran za obavljanje istih ili sličnih poslova koji su definirani sistematizacijom stalnih radnih mjesta. Ima slučajeva da su iste osobe angažirane više godina, tako da je ovakva vrsta angažmana po karakteru više zapošljavanje nego obavljanje privremenog konkretnog posla'', navedeno je u revizorskom izvještaju.

Prema izjavama rukovodstva pojedinih institucija, razlog za angažman više suradnika su neadekvatna organizacijska struktura potrebama posla i povećanje obima poslova. To za revizore, međutim, nije adekvatno obrazloženje, a rukovoditelje su upozorili na to da povećanje obima posla trebaju pravovremeno rješavati alternativnim načinima, odnosno preraspodjelom posla i zadataka ili privremenim angažiranjem na način koji je utvrđen zakonskim odredbama.

''Te institucije nisu poduzele konkretne aktivnosti u pogledu izmjene organizacijske strukture da se ne bi suočile sa istim problemima i idućih godina. Neke su i dostavile informaciju o potrebi i razlozima angažiranja suradnika na osnovu ugovora o djelu duži niz godina bez prijedloga rješavanja ovog pitanja na drugačiji način, koju je Vijeće ministara BiH primio na znanje'', istakli su revizori.

U pojedinim institucijama je utvrđeno da su na osnovu ugovora o djelu angažirane i osobe koje su u stalnom radnom odnosu za poslove koji su potpuno ili djelomično obuhvaćeni djelokrugom njihovog rada i opisom poslova iz važeće sistematizacije radnih mjesta.

Glavni revizor Milenko Šego podsjetio je da je Parlament BiH u srpnju 2014. godine zadužio Vijeće ministara, pojedina ministarstva i institucije da za šest mjeseci obavijeste parlamentarnu Komisiju za financije i proračun o planiranim i poduzetim aktivnostima za provođenje preporuka. Dodao je da je Vijeće ministara krajem listopada prošle godine usvojilo plan postupanja na osnovu preporuka iz izvještaja revizije učinka u vezi sa ugovorima o djelu, te rok realizacije.

''U trenutku pisanja ovog izvještaja može se konstatirati da nema značajnijih pomaka na realizaciji navedenog plana i danih preporuka i da se već odstupa od planirane dinamike'', istaknuto je u izvještaju revizije.

Izaslnik SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović je naglasio da nadležni moraju uvažavati stavove revizora.

''Revizori u suprotnom uzalud pišu i objavljuju izvještaje. Nadležni u institucijama kroz ugovore o djelu u znatnoj mjeri zloupotrebljavaju to pravo, a novac na najspekulativniji način odlazi u ruke pojedinaca'', rekao je Nović.

Poslovi za koje institucije angažiraju suradnike

* čišćenje
* financijski poslovi
* usluge prevođenja i lektoriranja
* održavanje informacijskog sustava
* arhivski poslovi
* administrativno-tehnički poslovi
* poslovi vozača
* unutrašnje osiguranje
* realizacija projekata
* primjena i tumačenje propisa iz nadležnosti institucije
* strateško planiranje
* procjene radne uspješnosti i kapaciteta
* savjetnici

Kopirati
Drag cursor here to close