''Načekat će se''

Jurišić: Budimir neće potpisati nikakvu rekonstrukciju Vlade FBiH

Vijesti / Flash | 21. 06. 2012. u 12:36 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik FBiH Živko Budimir dobio je zahtjev koji je potpisalo 56 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za stavljanje mandata na raspolaganje, ali je taj zahtjev poslan mimo svakog protokola, čak i bez imena predsjednika FBiH, kazao je novinarima u Sarajevu predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić nakon sastanka predsjednika FBiH Živka Budimira sa čelnicima Platforme, odnosno, predsjednicima SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak Sulejmanom Tihićem, Zvonkom Jurišićem i Mladenom Ivankovićem Lijanovićem te sa Svetozarom Pudarićem koji je sastanku prisustvovao uime SDP-a BiH.

Stoga, pojasnio je Jurišić, Budimir ovaj zahtjev smatra vrlo neozbiljnim te se o njemu neće ni očitovati.

"Budimir je ponovio da neće potpisati nikakvu rekonstrukciju Vlade FBiH. Ministri iz Platforme će nastaviti raditi svoj posao i provoditi aktivnosti iz Platforme", rekao je Jurišić.

Dodao je da su "jednostrani izlasci iz Platforme i negiranje potpisanog neprihvatljivi".

Potvrdio je da i on zna za "priče da nova koalicija ima 66 potrebnih ruku u Federalnom parlamentu" koji bi mogli podnijeti inicijativu za razrješenje Ustavnom sudu FBiH.

"Ne mogu oni smijeniti čelništvo FBiH, to treba uraditi Ustavni sud, a na osnovu ocjene da li predsjednik FBiH krši Ustav ili ne", zaključio je Jurišić.

Jedna od opcija nakon koje bi uslijedile tražene rekonstrukcije je i ustavna obveza predsjednika FBiH da raspusti Parlament FBiH, ali to bi zahtijevalo i vanredne izbore.

"Oni koji su najavljivali brzu rekonstrukciju Vlade FBiH i smjenu predsjednika i potpredsjednika FBiH, čak i do kraja ovog mjeseca, načekat će se", stava je Jurišić.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a i potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić kazao je danas, nakon sastanka s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom i čelnicima Platforme, da nije siguran da se više može govoriti o bilo kakvoj platformi, nakon jednostrane odluke SDA da ne podrži državni proračun.

Pojasnio je da je SDA na ovaj način ugrozila sve ciljeve zacrtane u Platformi te pokušala da se istovremeno pozicionira kao dio vladajuće većine i kao opozicija toj istoj vladajućoj većini.

"Smatramo da je istupanjem SDA iz Platforme ta platforma prestala da postoji. Ne našom željom ili krivicom već činjenično", pojasnio je Pudarić.

Na njegov sto je također došao zahtjev koji je potpisalo, kako je rekao Pudarić, najmanje 56 poslanika, a koji se odnosi na stavljanje mandata čelništva FBiH na raspolaganje.

"Ovaj broj predstavlja neophodnu parlamentarnu većinu za izbor nove Vlade FBiH", rekao je Pudarić.

SDP očekuje da Budimir, u skladu sa zakonom i Ustavom FBiH, prihvati postojanje parlamentarne većine te da reagira u skladu s "demokratskim uzusom koji postoji u svakom demokratskom društvu".

Istaknuo je da je njegov mandat uvijek na raspolaganju, dao on ostavku ili ne.

Kopirati
Drag cursor here to close