HSP BiH

Jurišić - Errasquin: Čak i sami status kandidata bi Bosni i Hercegovini jako puno značio

Vijesti / Flash | 24. 07. 2014. u 11:52 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjem sastanku veleposlanice Kraljevine Španjolske Marie Aurore Mejia Errasquin i dr. Zvonke Jurišića, predsjednika HSP BiH, razgovaralo se o trenutnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini, te se posebno osvrnulo na situaciju u Mostaru.

Dr. Jurišić je iznio viđenje kako su u Bosni i Hercegovini na snazi tri politike: jedna koja se zalaže za minimiziranje važnosti Bosne i Hercegovine, odnosno koja želi podijeliti ovu državu, druga koja se zalaže za unitarnu i majoriziranu državu i treća koja vidi Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih naroda i građana, cjelovitu unutar svojih granica, u kojoj se razgovorima i dogovorima postižu rezultati na korist svih koji u njoj žive. Na žalost, neiskreni političari bez obzira kojoj struji pripadaju u politici vide sredstvo za osobni probitak, bogaćenje i prikupljanje kratkoročnih političkih poena, a sve na štetu onih koje predstavljaju.

Veleposlanica Mejia se složila sa konstatacijom kako je politička situacija u Bosni i Hercegovini složena, te da političari i stranke narodu trebaju ponuditi kvalitetne i realne programe, te jasno izreći svoju spremnost da se Bosna i Hercegovina vrati na put euroatlantskih integracija sa jasno definiranim koracima kako dovesti Bosnu i Hercegovinu u NATO i do članstva u Europskoj uniji.

Sugovornici su se složili kako je put do punopravnog članstva u EU težak, sa bolnim reformama, ali krajnji cilj i punopravno članstvo BiH u EU može i donosi puno bolji standard i život za građane ove države. Čak i sami status kandidata bi Bosni i Hercegovini jako puno značio u gospodarskom, socijalnom i političkom smislu. 

Dr. Jurišić je veleposlanici ukratko predočio program Hrvatske stranke prava BiH, koji je veleposlanica pozdravila prepoznajući u njemu priliku da se situacija u Bosni i Hercegovini popravi na bolje, da se nacionalističke strasti smire i nestanu, te da BiH napokon zakorači ka euroatlantskim integracijama.

Veleposlanici je posebno bilo značajno pitanje Mostara, s obzirom da Španjolska Mostar prepoznaje kao vrlo važan grad u BiH, uz koji Španjolce vežu mnoge uspomene, neke čak i bolne. Hrvatska stranka prava BiH je aktivno sudjelovala na pregovorima u organizaciji OHR-a sa ciljem rješavanja mostarskog pitanja, te je za HSP BiH prijedlog OHR-a bio prihvatljiv. Na žalost, političke stranke koja sada upravlja Mostarem nemaju namjeru izaći iz statusa quo u Mostaru, jer na ovaj način mogu nastaviti dosadašnju politiku nerješavanja problema u gradu i korištenja gradskih resursa i poduzeća u svoje svrhe, navode iz HSP-a BiH.

Dr. Jurišić je na kraju upoznao veleposlanicu s koalicijama u kojima je HSP BiH sastavni dio, sa posebnim naglaskom na koaliciju Domovina u kojoj HSP BiH očekuje da bude parlamentarna u Republici Srpskoj, te da ima Potpredsjednika RS-a, a koju sačinjavaju stranke koje vode računa o povratnicima u ovaj entitet.

Za koaliciju u Federaciji BiH i za Parlamentarnu skupštinu BiH pod nazivom Snaga Bosne i Hercegovine je bila posebno zanimljiva za veleposlanicu budući da okuplja niz stranaka različitog nacionalnog i socijalnog predznaka, koje sve imaju za cilj jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i konkretne i ostvarive planove za budućnost Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close