Rasna mržnja

Jurašinović zadovoljan što je Dylanova izjava kazneni prekršaj

Vijesti / Flash | 16. 04. 2014. u 17:13 ZS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odvjetnik hrvatsko francuske zajednice koja je tužila Boba Dylana zbog uvrede hrvatskog naroda u intervjuu za Rolling Stone, izrazio je u srijedu zadovoljstvo što je pjevačeva izjava proglašena kaznenim prekršajem iako je protiv njega osobno proces obustavljen.

"Mi smo zadovoljni što je istražnja sutkinja utvrdila da je izjava gospodina Roberta Zimmermana (kako je pravo ime Boba Dylana) bila kazneni prekršaj", rekao je Jurašinović. U pitanju su dva kaznena djela: vrijeđanje po rasnoj osnovi i poticanje na rasnu mržnju, objasnio je.

Postupak protiv američkog glazbenika kojega je Predstavničko vijeće hrvatskih udruga i zajednice Francuske (CRICCF) optužilo za poticanje mržnje protiv Hrvata, obustavljen je jer je istraga pokazala da on nije odobrio intervju za francusko izdanje časopisa, već za američko u kojem je dao uvredljivu izjavu.

"To je razlog za obustavu postupka", kazao je za Hinu odvjetnik CRICCF-a Ivan Jurašinović.

Sudski postupak nastavit će se u Parizu u roku od tri mjeseca, ali ne pjevaču već glavnome uredniku francuskog izdanja Rolling Stonea, objasnio je.

Jurašinović kaže kako mu je pjevačev odvjetnik rekao da Dylan nije kanio nikoga uvrijediti niti klevetati i da se htio ispričati hrvatskom veleposlaniku u Parizu Ivi Goldsteinu u studenome kad je u Parizu imao koncert i primio francusko odličje. Goldstein to, tvrdi Jurašinović, nije prihvatio uz obrazloženje da se radi o privatnoj stvari i Hrvatska nije strana u postupku.

U razgovoru za Rolling Stone u listopadu 2012. Dylan je, govoreći o svom sudjelovanju u američkom pokretu za građanska prava, odnosno protiv rasne segregacije, rekao kako crnci mogu "osjetiti" rasiste, "baš kao Židovi naciste, a Srbi Hrvate".

Jurašinović je kazao kako se i dalje nada da će se Dylan ispričati za "nesmotreno pojednostavljivanje i tako ostati naš idol u borbi za ljudska prava i međuetničku toleranciju".

Kopirati
Drag cursor here to close