Tehnika i logistika

Juncker ponudio Milanoviću pomoć za prihvat izbjeglica

Vijesti / Flash | 19. 09. 2015. u 09:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europske komisije (EK) Jean Claude Juncker razgovarao je telefonski u petak navečer s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem o izbjegličkoj krizi i izazovima s kojima se sučeljava hrvatska vlada i Europska unija, te pritom ponudio tehničku i logističku pomoć, priopćili su iz Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednik EK Juncker i premijer Milanović razmotrili su stanje izbjegličke krize koja je u tijeku, a posebno su razgovarali o izazovima koji se nalaze pred hrvatskom vladom, kao i Europskom unijom u cjelini, stoji u priopćenju.

Juncker je pritom potvrdio svoju osobnu podršku i ponudio tehničku i logističku pomoć Europske unije hrvatskom premijeru u vezi trenutne situacije.

Složili su se da se prema izbjeglicama, koji traže zaštitu od rata, terora i opresija, treba ponašati s punim ljudskim dostojanstvom i u skladu s europskim zajedničkim vrijednostima, te također naglasili potrebu da sve države članice EU poštuju europsko pravo u potpunosti, navodi se u priopćenju.

Juncker i Milanović istaknuli su potrebu jačanja zaštite vanjskih granica EU-a, kao i pomoći neposrednim susjednim zemljama kako bi došlo do brzog napretka u operativnoj solidarnosti između država članica u uvjetima izbjegličke krize, na osnovi inicijativa i prijedloga EK od prošloga tjedna.

Na sastanku ministara unutarnjih poslova Europske unije najavljenog za sljedeći utorak trebao bi dogovoriti najpragmatičnije i hitre operativne mjere Europe.

Predsjednik EK i hrvatski premijer također su se dogovorili da će nastaviti konstruktivne razgovore na marginama neformalnog Europskog vijeća iduće srijede u Bruxellesu, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close