State of the Union

Juncker: ''Hrvatskoj bismo trebali omogućiti puno članstvo u Schengenu''

Vijesti / Politika | 13. 09. 2017. u 15:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je pred Europskim parlamentom govorio o stanju Unije. Juncker je predstavio smjernice Komisije do kraja mandata i svoju viziju Europe, prenosi N1.

Izdvojio je pet najvažnijih prijedloga, a to su jačanje europskog trgovinskog programa, zatim zalaganje EU u borbi protiv klimatskih promjena, predstavljanje nove industrijske strategije te bolja zaštita Europljana u digitalnom dobu odnosno borba protiv kibernetičkih napada.

Istaknuo je i želju za osnivanje sustava zakonitih migracija, a uz peti scenarij iz Bijele knjige o razvoju EU Juncker iznosi i novi, “šesti” scenarij koji on osobno preferira i koji će Komisija pokušati implementirati. Taj scenarij sadrži, najprije, očuvanje i jačanje vrijednosti poput slobode i jednakosti.

Juncker je istaknuo i potrebu jačanja zaštite vanjskih granica, a kako bi do toga došlo mora se otvoriti schengenski prostor Rumunjskoj i Bugarskoj. A čim budu ispunjeni svi kriteriji Hrvatskoj bi trebali omogućiti puno članstvo u Schengenu.

''Možemo reći da smo zaslužni za Europski investicijski plan koji je potaknuo 225 milijardi eura investicija, omogućeni su krediti za mala poduzeća i infrastrukturne projekte. Zaslužni smo za to da su europske banke dobile dovoljan kapital za kreditiranje poduzeća. Zaslužni smo što smo smanjili javni deficit. Deset godina od početka krize EU gospodarstvo napokon se oporavlja, a s njim i naše samopouzdanje'', kazao je na početku svoga govora Juncker.

Lani je svih 27 lidera ponovilo kako se zalažu za našu Europsku uniju, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close