Zakonito i pravedno

Josipović o Bandiću: Pustimo pravosuđe da svoj posao obavi u miru i bez pritisaka

Vijesti / Flash | 20. 10. 2014. u 15:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Ivo Josipović besmislicom je danas nazvao tvrdnju predsjednika HDZ-ove zagrebačke organizacije Andrije Mikulića koji je, kometirajući uhićenje gradonačelnika Milana Bandića, kazao kako se "osjetilo da nešto ne štima od kada Josipovićev glavni operativac iz ZAMP-a Marko Vojković više ne kadrovira u Zagrebačkom holdingu.

"Kao prvo, on nije moj operativac, ne znam što je radio u Holdingu i, prema tome, na ovakve besmislice ne treba poseban komentar", rekao je Josipović u emisiji "S predsjednikom uz kavu" Hrvatskog radija.

Jedan od razloga zbog kojih je Bandić jučer uhićen navodno je i financiranje njegove predsjedničke kampanje 2009., no Josipović kaže kako se tada nije bavio izvorima financiranja svog protukandidata, prenosi Hina.

"Istinu govoreći, nisam se time bavio, to je posao DORH-a. Sada kad je došlo do uhićenja, pozivam sve nas koji smo u politici da svojim izjavama ne utječemo na pravosuđe, da pustimo pravosuđe da svoj posao obavi u miru i bez pritisaka", kazao je Josipović.

Na pitanje je li očekivao ranije uhićenje Bandića, s obzirom da je i sam u kampanji govorio o aferama zagrebačkog gradonačelnika, tvrdeći da Bandić "nudi blato i prljavštinu", Josipović je odgovorio kako su to bili podaci o kojima se javno govorilo.

"Sada, kad je to ušlo u pravosudnu fazu, više o tome nemam pravo govoriti ni ja niti bilo tko drugi. O tome može samo pravosuđe", ponovio je.

Josipović ne vjeruje u tumačenje da se Bandićevim uhićenjem pokušava skrenuti pozornost sa suđenja bivšim čelnicima UDBA-e Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaću u Njemačkoj.

"Iskreno govoreći, ne vidim nikakvu vezu između ta dva postupka. Za oba očekujem da se provedu potpuno zakonito i pravedno", poručio je.

Josipović tumači da će eventualni prijevremeni izbori u Zagrebu ovisiti o razvoju događaja u konkretnom procesu.

"To ovisi o razvoju stvari u predmetu. Vidjeli smo i neke druge slučajeve, onoga trenutka kad je dužnosnik dao ostavku išlo se u nove izbore", kazao je Josipović i dodao kako osobno smatra da ljudi koji su pod istragom ne bi trebali obnašati javne dužnosti.

"To sam rekao i u nekim prethodnim slučajevima, ali ja na to ne mogu utjecati", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close