Predavanje studentima

Josipović na Sveučilištu u Mostaru: Za mene je neprihvatljiv šengenski zid između RH i BiH

Vijesti / Flash | 16. 12. 2014. u 12:54 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedno od najvažnijih pitanja vanjske politike Republike Hrvatske je pitanje stabilnosti regije, a Republika Hrvatska može i ima potencijal biti predvodnik europske politike u regiji Jugoistočne Europe'', kazao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović studentima Sveučilišta u Mostaru.

U sklopu svog posjeta Mostaru, Josipović je posjetio Sveučilište u Mostaru, gdje je održao predavanje na temu "Vanjska i sigurnosna politika Republike Hrvatske" i pritom govorio o hrvatskoj vanjskoj politici, odnosima u regiji te odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Hrvatski predsjednik kazao je kako je ulaskom u NATO i Europsku uniju Hrvatska ostvarila svoj najvažniji cilj nakon osamostaljenja i mirne reintegracije Podunavlja, dodavši kako će u budućnosti fokus vanjske politike biti na stabilnosti regije, borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma te rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima.

Po Josipovićevim riječima, postoji brojni razlozi zašto je za Hrvatsku Bosna i Hercegovina najvažniji susjed te da su povijesno, geografski i ekonomski te dvije zemlje upućene jedna na drugu.

O kolikom se potencijalu radi i koliko su te dvije zemlje povezane govori i podatak da čak jedan milijun i sto tisuća državljane Bosne i Hercegovine ima i hrvatsko državljanstvo, kazao je Josipović.

Od tog broja oko 700 000 je Hrvata iz BiH, dok se "višak" od 400 000 državljanstava odnosi na pripadnike bošnjačkog naroda i manjim dijelom srpskog naroda, što govori o tome, dodao je Josipović, da Hrvatska nije bila isključiva po tom pitanju.

''Ne mogu zamisliti da se zauvijek, ili na duže vrijeme, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine postavi taj nepremostivi 'šengenski zid'. Za mene je to neprihvatljivo. Zato ću i dalje forsirati regionalnu politiku i podržavati BiH i druge susjedne zemlje na njihovom putu ka Europskoj uniji'' istaknuo je Josipović.

Gospodarstvo je jedna od najvažnijih segmenata u kojemu zemlje regije mogu ostvariti bolju suradnju na korist i zadovoljstvo svih strana, smatra hrvatski predsjednik.

U posljednje vrijeme, hrvatska vanjska politika intenzivno radi na projektu pretvaranja Hrvatske u "energetska vrata" Europske unije, ali i Srednje i Istočne Europe, kazao je.

''Ako bismo u tome uspjeli implikacije bi bile snažne za Hrvatsku, ali i za naše susjede, uključujući i Bosnu i Hercegovinu'' naglasio je Josipović, dodavši kako se u sklopu tog projekta radi i na razvoju Luke Ploče, što će izravno utjecati na bh. gospodarstvo.

Gospodarstvo bivše države učinilo je komplementarnim ekonomije zemalja bivše Jugoslavije i nema razloga da poduzeća iz različitih zemalja ne nastupaju zajednički na trećim tržištima, smatra predsjednik Republike Hrvatske.

On se kratko dotaknuo i unutarnjeg uređenja Bosne i Hercegovine, kazavši kako će Hrvatska podržati reforme koje će rezultirati ostvarenjem ideje jednakopravnosti sva tri, a kakva će točno ta rješenja biti, po Josipovićevim riječima, moraju se dogovoriti sami narodi unutar Bosne i Hercegovine.

Svoje predavanje Josipović je zaključio riječima da je "dobar susjed bolja zaštita od najvećeg i najčvršćeg zida" te da je za Hrvatsku upravo Bosna i Hercegovina taj susjed.

Kopirati
Drag cursor here to close