Zemljotres

Još se broje žrtve: 7.557 mrtvih u Nepalu

Vijesti / Flash | 05. 05. 2015. u 09:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U potresu, koji je pogodio nepal 25. travnja, život je izgubilo 7.557 osoba, priopćile su vlasti.

Više od 131.500 vojnika i policajaca sudjeluje u operacijama spašavanja u ovoj himalajskoj zemlji, potpomognuta s više od 100 stranih ekipa.

Nakon što su priznale kako je situacija prerasla razinu katastrofe, nepalske vlasti ocjenjuju da postupno uspijevaju kontrolirati situaciju.

''Situacija u zemlji se postupno vraća na normalu jer pomoć postupno stiže u kritična, najviše pogođena područja'', rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Laxmi Prasad Dhakal agenciji AFP.

Posljednji bilans poginulih koji su vlasti objavile je 7.557 u potresu jačine 7,8 stupnjeva. U potresu je ozlijeđeno 14.536 ljudi, a više od 100 je poginulo u Indiji i Kini.

Vlada je upozorila da bi konačni bilans mogao biti veći jer spasioci počinju ulaziti u najudaljenije oblasti.

Američki vojni helikopteri su u ponedjeljak započeli izviđačke letove kako bi procijenili štete u ovim udaljenim područjima i trebali bi vrlo brzo osigurati pomoć i odvesti ugroženo stanovništvo u zaštićene zone.

Operacije humanitarne pomoći bi trebale trajati tjednima, čak i mjesecima, po riječima glasnogovorniku ministarstva.

''Ima toliko raseljenih i ljudi koje su ostali bez kuća i žive pod šatorima i ispod cerada'', naveo je.

Vlada planira izdvojiti 20 milijardi rupija (196 milijuna dolara) u Fond za obnovu i rehabilitaciju, ali nada se velikoj financijskoj pomoći međunarodne zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close