Džombić kontrira Dodiku

Još nije sve završeno oko novog aranžmana MMF-a

Vijesti / Flash | 25. 06. 2012. u 13:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić iznio je danas suprotan stav u odnosu na entitetskog predsjednika Milorada Dodika u pogledu mogućeg postizanja dogovora Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom o novom stand-by aranžmanu.

"Bio bih oprezan u proglašavanju propasti aranžmana BiH s MMF-om. Još je prerano ocijeniti nešto tako", rekao je Džombić komentirajući jučerašnju izjavu predsjednik RS-a Milorada Dodika u kojoj je nagovijestio mogućnost izostanka tog sporazuma BiH s MMF-om, najavljujući moguća zaduženja RS-a kod ruske Sberbanke.

Džombić navodi da ipak postoji realna "opasnost" da propadne aranžman s MMF-om, kao što je to bilo slučaj ranije, jer zbog neispunjavanja uvjeta od Federacije BiH nije povučena tranša u prošloj godini, pa ni u 2012.

"Tada smo pravili određene alternativne izvore financiranja putem tržišta papira od vrijednosti i to planiramo raditi i ubuduće. Ukoliko izostane aranžman s MMF-om mi ćemo izaći na domaće ili međunarodno tržište kapitala putem dugoročnih papira od vrijednosti, jer smo već radili analize i za međunarodno tržite kapitala", tvrdi Džombić.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci izrazio uvjerenje da će RS "sasvim sigurno" imati alternativni izvor financiranja, a kaže i da je FBiH to isto uspijevala do sada. "Ostaje ipak da vidimo šta će se dešavati u FBiH i kako će ići pregovori s MMF-om", zaključio je Džombić.

Vlada RS-a je nedavno doživjela fijasko kada je ponuđeno 17 milijuna vrijednih trezorskih zapisa na prodaju na Banjalučkoj burzi, ali su dobili ponude za nešto više od tri milijuna, pa se prodavac povukao s tržišta neobavljenog posla.

Kopirati
Drag cursor here to close