Opozicija protiv

Još jedna odbijenica za Čovićev prijedlog o izbornim jedinicama

Vijesti / Flash | 24. 10. 2016. u 06:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je SDA odbila mogućnost ustavnih promjena, koje je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio, osudama ovog prijedloga pridružile se i sve opozicijsk stranke u Federaciji koje ne prihvaćaju nove izborne jedinice pa makar one važile samo na dan izbora.

''Ono što je trenutno najava tko išta zna pročitati je podjela Federacije po etničkoj liniji i plan je da se to uradi u siječnju, ja mislim da će to biti jedan pokušaj Blitzkriega, mi ćemo učiniti sve da to spriječimo'', rekao je zastupnik SDP- a Saša Magazinović.

Naime, Čović je ranije najavio da bi slučaj Sejdić – Finci, odnosno izbor članova Predsjedništva BiH, mogao biti riješen najdalje do kraja siječnja rekavši kako je uvjeren da ima podršku koalicijskih stranaka za formiranje vitrulanih izbornih jedinica koje bi važile samo na dan izbora. Time bi se spriječila mogućnost da jedan narod drugom bira člana Predsjedništva, a u HDZ i dalje vjeruju da su rješenja moguća.

''Ja mislim da će se ta priča nastaviti i na političkoj razini i da bi trebali uskoro doći do određenih rješenja koja su dobra za sve narode koji žive i rade u BiH'', rekla je zastupnica HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Alternativna televizija navodi kako je, što se tiče Republike Srpske, slučaj Sejdić – Finci je već odavno završen te da u Federaciji trebaju naći rješenje kako da biraju članove Predsjedništva. Smatra to i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

''Što se mene tiče i RS, mi biramo člana Predsjedništva na izravnim izborima, kako će oni poredati to u FBIH to je njihov problem, očigledno to ide teško svih ovih godina prethodnih. U RS odbijam bilo kakve vitrulanosti, ako je to tamo u FBiH, ja nemam ništa protiv, kad oni kažu da su se dogovorili'', rekao je Dodik.

Slučaj Sejdić – Finci, odnosno ustavne promjene na dnevni red je nedavno ponovo vratio lider HDZ – a. Bio je uvjeren da će pojedni prijedlozi uskoro naći u Parlamentu BiH, ali od toga po svemu sudeći, bar za sada nema ništa, navodi ATV.

'''Nema nikavih vitrulanih izbornih jedinica, nema nikavih dodatnih etničkih podjela u BiH, mogu postojati Ustavne reforme koje samo vode, reintegraciji BiH, nema nijedne ustavne reforme koja nas može dovoditi u bilo kakve dalje teritorijalne ili entničke podjele'', rekao je prošlog tjedna zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close