Nova stranica?

Joe Biden u Kijevu - važan potez za mir ili provokacija?

Vijesti / Svijet | 22. 04. 2014. u 06:14 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sve glasnijih razmišljanja o propasti ženevskih dogovora, diplomacija okreće novu stranicu. Pokušaj smirivanja porasta nasilja na istoku Ukrajine, ključna je zadaća. U Kijevu boravi američki potpredsjednik Joe Biden. Za jedne sudionike u ukrajinsko-ruskome sporu to je važan potez, za druge nova provokacija.

Biden će se sastati s vladinim dužnosnicima u Kijevu te objaviti paket tehničke pomoći SAD-a Kijevu usredotočen na energetiku i gospodarstvo. Pomoć se prvenstveno odnosi na prijenos znanja kako povećati energetsku učinkovitost i proizvodnju na ukrajinskim plinskim poljima te iskorištavanje 'nekonvencionalnih' izvora plina.

Ukrajinski sporazum zapinje, separatisti se ne predaju

Primjena dogovora postignutog prošli tjedan čiji je cilj spriječiti širenje sukoba u Ukrajini zapela je na samom početku tjedna, jer promoskovski orijentirani separatisti ne pokazuju nikakav znak da će predati vladine zgrade koje su ranije zauzeli. Američki i europski dužnosnici rekli su da će za to odgovornom držati službenu Moskvu te da će nametnuti nove ekonomske sankcije ukoliko separatisti ne izađu iz vladinih zgrada što su ih na istoku Ukrajine "okupirali" u posljednja dva tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close