za dom spremni

Jeste li znali: Građani BiH obnavljaju kuću Nikole Špirića

Vijesti / Flash | 23. 06. 2015. u 09:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nešto više od pola milijuna maraka namijenjenih za hitne i neplanirane situacije rukovodstvo Vijeća ministara BiH je od početka 2010. godine do danas podijelilo pojedincima, među kojima su stranačke kolege, rođaci i susjedi.

Na obiteljskom imanju u mjestu Brda kod Drvara u tijeku je obnova kuće Nikole Špirića, zamjenika premijera Bosne i Hercegovine (BiH). Tijekom tjedna na njoj rade susjed Zdravko Petković i majstor Borislav Vještica, koji stanuje u Banjoj Luci.Petković i Vještica su korisnici novčane pomoći od nekoliko tisuća maraka koje je Špirić odobrio iz proračunske rezerve.



Rezerva podrazumijeva novčana sredstva koja se u državnom proračunu izdvajaju za hitne i neplanirane situacije, troškove međunarodnih sporova, financiranje novih institucija i grantove neprofitnim organizacijama. Vijeće ministara BiH odlučuje o upotrebi tekuće rezerve, s tim da predsjedavajući i njegova dva zamjenika imaju pravo da 4 posto rezerve potroše „interventno“, bez javnog natječaja i pravdanja utroška.

Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo, za manje od četiri godine za interventno trošenje izdvojeno je blizu 1,8 milijuna KM iz proračunske rezerve. Nešto više od pola milijuna maraka otišlo je za oko 230 pojedinaca, iako u pravilnicima nije navedeno da se tako novac može trošiti. Novac je išao i za susjede i stranačke kolege političara.



Nešto manje od 410.000 KM odobrio je Nikola Špirić za 138 pojedinaca, pri čemu je skoro trećina novca otišla Drvarčanima. Špirić je prije dvije godine bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a trenutno je na funkciji zamjenika predsjedavajućeg i na čelu Ministarstva financija i trezora BiH. Špirićeve kolege u sadašnjem ili prethodnom mandatu: Vjekoslav Bevanda, Sadik Ahmetović i Zlatko Lagumdžija su novac, uglavnom, dijelile udruženjima.

Kopirati
Drag cursor here to close